TÉMA

Rossija 1

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

„Zničit vše živé jako trest.“ Ruská propaganda přitvrzuje genocidní rétoriku vůči Ukrajině

Ruské propagandistické pořady se nevybíravě opírají do Ukrajiny už od podzimu 2013, kdy začal euromajdan a cesta ke skutečné nezávislosti Kyjeva na Kremlu. Od února 2014 nemluví o vládě, ale výhradně o „kyjevském režimu“, který označují za nacistický, čímž ho líčí jako zosobnění zla, proti němuž je nutné bojovat všemi prostředky. Od února 2022 dál přitvrdily a čím dál častěji používají otevřeně genocidní rétoriku vyzývající k vraždění všech, kdo odmítají ukrajinskou poddanost Rusku. Nyní jedna z předních propagandistek Olga Skabejevová na státním kanálu Rossija 1 prohlásila, že „ukrajinská otázka musí být vyřešena jednou provždy“.
5. 6. 2023|

Kreml tvrdí, že Rusko je démonizováno za přesun vojsk po svém vlastním území

Rusko je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova démonizováno za to, že přesouvá vojska po vlastním území. Mezi Ruskem a Západem v poslední době panuje napětí kvůli tomu, že Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou velké počty vojáků. O situaci tento týden během videokonference jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Před případným napadením Ukrajiny varovali v neděli Rusko také ministři zahraničí skupiny G7.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 17:37|