TÉMA

Rada NATO–Ukrajina

NATO slíbilo Ukrajině další systémy protivzdušné obrany

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, oznámil po diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO–Ukrajina generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Země, které zmíněnými systémy nedisponují, podle něho přislíbily finanční příspěvky na jejich nákup. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spojencům řekl, že Kyjev potřebuje nejméně sedm systémů Patriot, aby čelil ruské vzdušné převaze.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 18:10|

Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu

Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|

NATO schválilo několikaletý program pro Ukrajinu, cesta ke členství bude jednodušší

NATO se na vilniuském summitu shodlo na odstranění Akčního plánu členství (MAP) z procesu připojení Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces na jeden krok, oznámil generální tajemník Jens Stoltenberg. Kyjev však nezískal pozvánku k připojení ani jeho harmonogram. Aliance také schválila nejpodrobnější obranné plány od konce studené války.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 21:11|