Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu

Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.

Oděská pravoslavná katedrála byla původně postavena na přelomu 18. a 19. století, ale Sověti ji v roce 1936 zbourali. Po osamostatnění Ukrajiny byla obnovena, ale v noci na neděli ji zasáhly ruské rakety. Ze zveřejněných záběrů a informací duchovních a místních úřadů vyplývá, že je svatostánek těžce poškozen, přišel o střechu i okna a že v něm po útoku hořelo. Záchranáři vytáhli ze sutin ikonu zobrazující patronku města.

Arciděkan katedrály Andrij Palčuk uvedl, že raketa zasáhla kapli v pravém křídle svatostánku. „Část střely proletěla skrz celou katedrálu a zasáhla místo, kde jsou vystaveny ikony, svíčky a knihy na prodej,“ uvedl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohrozil odvetou za poničení oděské katedrály a hovořil o „ruském zlu“. „Jako vždy zlo prohraje. A za Oděsu jistě stihne ruské teroristy odplata,“ řekl. Útok na svatostánek odsoudila i italská premiérka Giorgia Meloniová. „Ruští agresoři (…) ničí naši evropskou civilizaci, její svaté symboly,“ uvedla.

Ruské ministerstvo obrany reagovalo na informace o poškození katedrály odmítnutím ruské odpovědnosti. Připustilo, že Rusové Oděsu ostřelovali, tvrdí však, že cíle byly „v bezpečné vzdálenosti“ od svatostánku, a naopak obvinilo Ukrajince, že si jej poškodili sami protiletadlovou střelou. Resort dále uvedl, že v oblasti Oděsy zasáhlo cíle, kde nepřítel „připravoval teroristické útoky“, a že všechny tyto cíle byly zničeny.

Útoky na ukrajinskou pravoslavnou církev

„Rusko systematicky ničí pravoslavnou církev na Ukrajině a její budovy,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru. „Nastolíme to na příštím jednání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině, aby bylo jasné, že Rusko je jedinou hrozbou pro ukrajinské pravoslaví,“ dodal.

Rusové během agrese na Ukrajině už zničili více než 80 chrámů pravoslavné církve, dříve podřízené moskevskému patriarchátu, a poškodili jich více než dvě stovky, a to i v oblastech, kde se nevedou boje. Zničili také osm klášterů a sedm jich poškodili. Zranění utrpěly více než dvě desítky duchovních, tvrdí ukrajinská média.

„Kvůli vašim osobním ambicím jste ztratili ukrajinskou pravoslavnou církev a další církve v zemích ‚svaté Rusi‘,“ vzkázal oděský arcibiskup Viktor moskevskému patriarchovi Kirillovi a dalším členům vedení ruské pravoslavné církve. „Zdráhám se oslovit vás jako otce, protože jste otec, který vydal své děti na smrt, na vraždění,“ dodal na adresu moskevského patriarchy. Ten opakovaně ruskou agresi proti Ukrajině podpořil.

Ruský útok podle předběžných údajů poškodil 25 architektonických památek, uvedly úřady podle listu Ukrajinska pravda. „Rusové záměrně namířili své rakety na historické centrum,“ napsala oblastní správa na Telegramu. „Vše, co vytvořili velcí architekti, nyní ničí cynické bestie,“ dodala.

Střely zasáhly také obytné domy. „Bohužel máme jednoho mrtvého civilistu v důsledku nočního teroristického útoku Rusů v Oděse,“ uvedl předseda oblastní rady Oleh Kiper. Další dvě desítky lidí utrpěly zranění, z nich čtrnáct, včetně tří dětí, podle šéfa oblasti skončilo v nemocnici.

Podle ukrajinských vzdušných sil mířily na Oděsu ruské rakety Onix a Kalibr. Moskva, která obvykle tvrdí, že neútočí na civilní infrastrukturu, se k ostřelování Oděsy hlásí, prohlásila je za odvetu za poškození Krymského mostu. Rusko z útoku na něj viní Ukrajinu, Kyjev se k tomu oficiálně nehlásí, neoficiálními kanály však svou odpovědnost potvrzuje. Ukrajinská vláda považuje most za legitimní cíl, protože ho Rusové používají k zásobování svých jednotek na jihu a protože byl z pohledu ukrajinského práva postaven nelegálně.

Další lidé zahynuli v sobotu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko informoval o čtyřech mrtvých a 11 zraněných po ruských útocích na několik obcí.

Sedmdesátiletá žena utrpěla zranění při nedělním bombardování vsi Kučerivka v Charkovské oblasti, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na oblastní úřady.

Útoky cílí i na přístav, Zelenskyj požádal o svolání Rady NATO–Ukrajina

Útoky na Oděsu v týdnu kritizovala Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO), která poukázala na poškození několika muzeí. „Tato válka představuje rostoucí hrozbu pro ukrajinskou kulturu,“ varovala organizace, která podle svých údajů od ruské invaze loni v únoru zaznamenala „poškození 270 ukrajinských kulturních památek“.

Ředitelka organizace Audrey Azoulayová po nedělních útocích vyzvala Rusko ke konkrétním krokům, aby dostálo svým závazkům vyplývajícím z mezinárodního práva, citovala agentura AFP.

Od ledna je centrum Oděsy zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, Rusové přesto ostřelují jak obytné části města, tak i přístavní zařízení a obilné sklady u města. Útoky na ně začaly poté, co Rusko odmítlo pokračovat v obilné dohodě, která zaručovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí po Černém moři. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v týdnu Moskvu obvinil z cíleného ničení zařízení pro vývoz ukrajinského obilí. Moskva naopak tvrdí, že cílí výhradně na vojenské cíle.

Zelenskyj v sobotním telefonátu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem požádal, aby se kvůli obilné dohodě sešla nedávno ustavená Rada NATO–Ukrajina. Sejít by se měla ve středu, podle agentury DPA bude jednání na úrovni velvyslanců.