TÉMA

Prezidentské volby 2020

Trump může být stíhán v souvislosti se snahou zvrátit volby, rozhodl soud. Exprezident se odvolá

Federální odvolací soud rozhodl, že bývalý americký prezident Donald Trump nemá imunitu před stíháním v souvislosti se snahou zvrátit prezidentské volby z roku 2020, v nichž jej porazil demokrat Joe Biden, píše agentura Reuters. Trumpův mluvčí již podle agentury AFP potvrdil, že se exprezident proti rozhodnutí odvolá. Případem se tak zřejmě bude zabývat nejvyšší soud.
6. 2. 2024|

Trump řekl, že opustí Bílý dům, pokud volitelé zvolí Bidena

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je to zatím nejbližší výrok k uznání porážky, jaký dosluhující prezident po volbách pronesl. Soud ve Filadelfii také v pátek zamítl odvolání Trumpovy kampaně, která požadovala blokaci uzavření výsledků voleb v Pensylvánii.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 23:07|

S Bidenem se vrátí tým z Obamovy éry. Diplomacii má vést Blinken, finance Yellenová

Nově zvolený prezident USA Joe Biden plánuje jmenovat ministrem zahraničí svého blízkého poradce Antonyho Blinkena a poradcem pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Ministryní financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal. Bývalý ministr zahraničí John Kerry bude mít v kabinetu na starosti reakci na klimatické změny. Biden chce rovněž do pozice ředitelky tajných služeb dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 22:24|

Žena, která přispěla k Bidenovu triumfu. Stacey Abramsová je novou demokratickou hvězdou

Kamala Harrisová se jako první viceprezidentka po boku Joea Bidena nepochybně zapíše do dějin. Vítěznému duu však zásadně pomohl někdo, kdo na listině kandidátů vůbec nebyl – Afroameričanka Stacey Abramsová. Když před dvěma lety prohrála v Georgii guvernérské volby, nezalekla se a vlastní prohru proměnila v nečekanou odvetu. Před hlasováním o prezidentovi zmobilizovala tak velké množství voličů, že v Georgii po 28 letech vítězí demokratický kandidát. Tamní voličská základna také dost možná zamává osazenstvem Senátu USA.
11. 11. 2020|