TÉMA

Povodeň 1997

Povodeň 1997

Jednadvacet let od povodní nemá Tlumačov protipovodňovou hráz. A v Troubkách ji postavili načerno

Od velkých záplav, které zpustošily značné území celé Moravy a vyžádaly si padesát lidských životů, uplynulo jednadvacet let. Většina tehdy poničených míst, hlavně v okolí větších řek, je v současnosti před velkou vodou aspoň částečně chráněná; Tlumačov na Zlínsku ovšem kvůli problémům s výkupem pozemků protipovodňovou hráz nemá a v Troubkách postavili hráz načerno.
9. 7. 2018|
Povodeň 1997

Rekonstrukce povodně na Moravě a ve Slezsku v roce 1997 den po dni

Před dvaceti lety postihla Moravu a Slezsko nejhorší živelní katastrofa přinejmenším za celé minulé století. Mimořádně silné deště způsobily obří záplavy, které si vyžádaly 60 lidských životů a způsobily škody za desítky miliard korun. Dramatické události si lze den po dni připomenout v unikátní rekonstrukci.
4. 7. 2017Aktualizováno18. 7. 2017, 12:38|
Povodeň 1997

Dvacet let po povodních. A podnikatel z Uherského Hradiště se stále pře s pojišťovnou

Uherskohradišťský podnikatel František Mikel i dlouhých dvacet let od pustošivých moravských povodní vede při s Českou pojišťovnou o náhradu škody. Velká voda mu v půlce července 1997 vyplavila tři obchody v centru města.
15. 7. 2017|

Rozdíl v práci záchranářů před 20 lety a nyní? Povodňové mapy i data z družic

Povodně před dvaceti lety představovaly do jisté míry mezník – lidé na řadě míst totiž odmítali odejít, protože nevěřili, že tak velké záplavy jsou vůbec možné a že i jim hrozí nebezpečí. Teprve potom se začaly zpracovávat podrobné povodňové mapy. Rok 1997 taky odhalil řadu nedostatků v komunikaci úřadů a záchranářů.
6. 7. 2017|
Povodeň 1997

Ničivá povodeň před 20 lety měnila Česko. Vyžádala si 50 životů a škody za 63 miliard korun

Takzvaná povodeň století, která se před dvaceti lety prohnala Českem, si vyžádala pět desítek lidských životů. Většina z obětí utonula, někteří zemřeli v souvislosti s povodní z jiných důvodů. Nejvíce obětí v jedné obci bylo v Troubkách na Přerovsku, kde při přírodní katastrofě zahynulo devět lidí. Materiální škody se vyšplhaly na 63 miliard korun.
5. 7. 2017|