TÉMA

Ondřej Novák

Ano je ano, nebo ne? Činoherní klub hledá konsent v sexu i u soudu

Mezi pravdou a lží je ještě docela velký prostor, ukazuje se ve hře Konsent, kterou v české premiéře uvádí pražský Činoherní klub. Tragikomedie od britské autorky Niny Raineové se odehrává v právnickém prostředí i poté, co účastníci soudu odloží talár. V hlavní roli právníků, které příběh postaví proti sobě v případě znásilnění, se představují Vojtěch Kotek a Ondřej Rychlý.
28. 3. 2023|

Rusko na záporožskou elektrárnu útočí cíleně, zabraňuje obnovení provozu, hodnotí Novák z ČVUT

Víkendové exploze, které otřásly ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnou v důsledku ruských útoků, neohrozily bezpečnost zařízení. Okupanti cílí na zařízení, bez kterých bude složité uvést elektrárnu opět do plného chodu, pakliže by ji Ukrajinci osvobodili, popisuje Ondřej Novák z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT v Praze.
22. 11. 2022|

Záporožská jaderná elektrárna byla poprvé ve svých dějinách odpojena od sítě

Kvůli požáru, který poškodil elektrické vedení, byly od sítě odpojeny i zbývající dva reaktory Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, uvedla státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu spravuje. Podle ní zásobování elektrárny energií dál funguje a pracuje se na opětovném připojení jednoho z reaktorů do sítě. Vedení přivádějící energii se podle Reuters podařilo později obnovit, všech šest reaktorů ale zůstává odpojeno. Plánovaná mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) bude zahrnovat bezpečností experty, kteří budou mít možnost vyšetřit útoky na zařízení, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na diplomatické zdroje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že čtvrteční situace hrozila jadernou havárií.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 22:20|