TÉMA

Odstrašování

Tchaj-wan má strach z čínské invaze. Mohla by z něj ale být druhá Ukrajina, míní Procházková

Tchaj-wan se znepokojením sleduje vývoj po dvacátém komunistickém sjezdu v Číně, který v čele potvrdil prezidenta Si Ťin-pchinga na dalších pět let. Pronesl tam, že strana zahrnuje do své charty zmínku o odporu Pekingu vůči nezávislosti ostrovního státu. Nevyloučil přitom ani vojenský zásah. Tchaj-wan v reakci uvedl, že se nevzdá své suverenity a nebude ani dělat kompromisy ohledně svobody a demokracie. Kateřina Procházková z projektu Sinopsis jej v tomto přirovnala k Ukrajině - a uvedla, že má naději, že by Západ Tchaj-wan také podpořil.
26. 10. 2022|

Německo by mělo přispět Francii na jaderný arzenál, apeloval Schäuble kvůli ruské hrozbě

Podle bývalého předsedy německé CDU Wolfganga Schäubla by mělo Německo pomoci Francii s náklady na udržování jaderného arzenálu. Je to podle něj potřeba kvůli hrozbě, kterou pro Evropu představuje Putinovo Rusko, řekl Schäuble v rozovoru pro Welt am Sonntag. Ruští představitelé od začátku války, kterou jejich země rozpoutala proti sousední Ukrajině, opakovaně hovořili o možnosti použít jaderné zbraně.
23. 7. 2022|

Spojené státy mají po dekádách novou jadernou zbraň. Odpaluje se z ponorky a má odstrašit Rusko

Armáda Spojených států uvede poprvé za několik desetiletí do svého jaderného arzenálu novou zbraň. Hlavici s označením W76-2 by měly nést střely Trident II. Pentagon výbušnou sílu W76-2 tají. Raketa dlouhého doletu by se odpalovala z ponorky. Washington tvrdí, že chce odstrašit Rusko a zabránit jaderné válce. Kritici se však obávají, že riziko vzniku nukleární války naopak vzroste, píše agentura AP.
4. 2. 2020|