TÉMA

Nina Špitálníková

„Na veřejné popravě nesmíte plakat.“ Spisovatelka Špitálníková přiblížila v Hyde Parku Civilizace život v KLDR

„Naučila jsem se nesoudit, dívat se optikou lidí, kteří se narodí v totalitním režimu. A morálka není vrozená, ale naučená.“ To jsou hlavní zkušenosti, které dal pobyt v Severní Koreji spisovatelce Nině Špitálníkové. V Hyde Parku Civilizace popsala, jak každodenní realita v tomto komunistickém režimu vypadá a jak se tam žije obyčejným lidem.
11. 3. 2024|

Politici bývají odtržení od reality, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Kde začíná a končí svoboda a demokracie? Kolik váží jeden hlas? A kolik stojí? Na tyto otázky v pořadu Fokus Václava Moravce odpovídali politolog Michael Kraus, historička Markéta Křížová nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Pozvání dále přijal bývalý ministr Pavel Bratinka, koreanistka Nina Špitálníková a psychiatr Prokop Remeš.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:02|

Magnesia Litera: Knihu roku 2020 napsal Martin Hilský. Vrátil se v ní do Shakespearovy Anglie

Knihu roku 2020 napsal uznávaný anglista a „shakespearolog“ Martin Hilský. Titul napříč nominacemi v cenách Magnesia Litera získal za monografii Shakespearova Anglie. Nominována byla v kategorii za naučnou literaturu, v ní ale zvítězil pohled do zvířecí říše Desatero smyslů. Magnesia Litera upozornila také na nejlepší loňské tituly z prózy, poezie, literatury pro děti a mládež i publicistiky. Ocenila i debut, překlad a nakladatelský čin roku.
31. 5. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 21:17|