TÉMA

Miroslav Sládek

Dlouho si nebyl jistý, že bude mít podporu, vzpomíná na zvolení Havla před 30 lety Žantovský

Před třiceti lety, 26. ledna 1993, se Václav Havel stal prvním českým prezidentem. Do funkce hlavy státu jej zvolila Poslanecká sněmovna, přesněji 109 poslanců. Šlo o velmi neklidnou dobu, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Ani doma v Česku si Havel nebyl jistý, že dostane nadpoloviční podporu poslanců. V Událostech, komentářích na něj vzpomínali hosté, kteří byli Havlovi nejblíž.
28. 1. 2023|

Uplynulo 30 let od zvolení Václava Havla prezidentem. Připomíná ho speciální tramvaj

Přesně před třiceti lety byl poslední prezident Československa zvolen prvním prezidentem Česka. Volili pouze poslanci, a to v tajném hlasování, protože Senát ještě neexistoval. Mezi demisí a zvolením Václava Havla byl Pražský hrad bez hlavy státu déle než půl roku, nejdéle v historii republiky. Událost si Česko připomíná i nyní, v Praze například vyjela speciální tramvaj.
26. 1. 2023|

30 let zpět: Poslanci rozhodovali o vydání Sládka

Mandátový a imunitní výbor Federálního shromáždění 22. září 1992 doporučil vydat poslance Miroslava Sládka k trestnímu stíhání. Důvodem byly urážky prezidenta Václava Havla, jichž se předseda republikánů dopustil předchozího roku. Sám Sládek se televiznímu štábu odmítl k věci vyjádřit. K hlasování se poslanci dostali až druhého dne, kontroverzního politika však – navzdory očekávání zmíněnému v reportáži – policii nevydali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 9. 2022|

30 let zpět: Demonstrace republikánů u Československé televize

Tři dny po sobě demonstrovali příznivci republikánské strany u Československé televize na Kavčích horách. Lídr republikánů Miroslav Sládek urážel prezidenta, policii i televizní redaktory, a s davem se dokonce pokusil dostat do budovy ČST. Přesto dohlížející policisté nijak rázně nezasáhli.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 8. 2021|

První parlamentní volby v samostatné republice přinesly nečekaný úspěch ČSSD. Zeman se stal rovnocenným protihráčem Klause

První parlamentní volby v historii samostatné České republiky skončily velkou změnou na politické scéně. Díky intenzivní kampani vedené Milošem Zemanem v hlasování, které začalo 31. května 1996, výrazně uspěla do té doby spíše okrajová sociální demokracie. Vládní strany ODS, ODA a KDU-ČSL přišly o většinu v Poslanecké sněmovně. Občanští demokraté získali skoro 30 procent hlasů a 68 mandátů, sociální demokraté jen o tři procenta a sedm mandátů méně.
31. 5. 2021|

Sněmovna jednala o zprávě komise k OKD. Kauza poškodila důvěru občanů v demokracii, míní Černohorský

Sněmovna ve čtvrtek projednávala závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k privatizaci společnosti OKD. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že případ privatizace a následného krachu těžební společnosti nenávratně poškodil důvěru občanů ve spravedlnost a systém parlamentní demokracie. Komunisté zase vyzvali vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Při předcházejících interpelacích se dostali do sporu předseda KSČM Vojtěch Filip s Piráty.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:12|

Okamura neřídí SPD, tvrdí odcházející poslanec Volný. Hnutí podle něj ustoupilo podnikatelským záměrům

Poslanec Lubomír Volný, který odchází z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), si myslí, že hnutí neovládá předseda Tomio Okamura, ale místopředseda Radim Fiala nebo vydavatel Jan Čížek. Spolu s Volným SPD opouští i poslankyně Ivana Nevludová a její kolega Marian Bojko. Okamura je vyzval, aby složili poslanecký mandát. Volný to odmítl.
16. 3. 2019|
Volby 2017

Sládek: Muži i ženy by měli projít kurzem obrany. Zbraně by měl každý doma

Profesionální armáda by měla být podpořena domobranou, aby se zajistila maximální bojeschopnost národa. V pořadu Události, komentáře to řekl předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek. Muži i ženy by proto podle něj měli projít půlročním intenzivním kurzem, po kterém by si nechali pěchotní zbraně doma.
10. 10. 2017|
Volby 2017

Evropská unie se zvrhla v neomarxistickou organizaci, kritizoval v předvolební diskusi Sládek

Evropská unie se postupně zvrhla v neomarxistickou organizaci, která ničí evropské národní státy. V předvolebním pořadu Politické spektrum to řekl předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek. Negativní postoj vůči EU sdílí i hnutí Referendum o Evropské unii a Česká strana národně sociální. Dobrá volba 2016 jako jediná členství Česka v EU podporuje, změnila by ale podmínky.
23. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:45|