TÉMA

Medyka

Polští dopravci dali vládě důvěru, ale nekapitulují. Protest na hranicích do března přeruší

Polští automobiloví dopravci, kteří od listopadu blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou, se dohodli s vládou a ve středu v poledne svůj protest do 1. března přeruší. Po podpisu dohody s dopravci to avizoval ministr dopravy Dariusz Klimczak, ještě předtím o přestávce v protestech mluvil jejich organizátor.
16. 1. 2024|

Polští zemědělci opět blokují hraniční přechod Medyka. Ukrajincům už nevěříme, hlásí

Polští zemědělci se opět rozhodli pro blokádu přechodu Medyka na hranici s Ukrajinou. Stěžují si na levnou konkurenci z Ruskem napadené země a požadují zejména dotace na kukuřici, více peněz na provozní úvěry a zachování zemědělské daně na dosavadní výši. Od nové polské vlády, která se zatím k aktuálnímu vývoji nevyjádřila, žádají písemné ujištění, že jejich požadavky splní. V blokádách zároveň pokračují i autodopravci.
4. 1. 2024|

Na ukrajinsko-polské hranici stojí kolony nákladních aut, řidiči čekají i dva dny

Na ukrajinsko-polských hranicích se opět tvoří obří kolony. Narozdíl od předchozích měsíců je teď spíš než osobní auta tvoří nákladní vozidla. Denně jich na Ukrajinu míří i několik tisíc a přechody pod jejich náporem kolabují.
12. 6. 2022|

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala v Evropě nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války, uvedla OSN

Během neděle uprchlo do Polska před válkou na Ukrajině dalších více než 142 tisíc lidí. To je nejvíc za den od vypuknutí bojů, poznamenal server Gazeta Wyborcza s odvoláním na polské ministerstvo vnitra. Celkem kvůli nynější válce uteklo z Ukrajiny více než 1,7 milionu lidí, z toho celkem 1,1 milionu uprchlo právě do Polska. Míří také do Německa, Berlín kvůli rostoucímu počtu běženců požádal spolkovou vládu o pomoc.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 20:21|