TÉMA

Martin Chlad

Ovoce se v Česku letos urodí až o 80 procent méně, ministerstvo slibuje podporu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) je připraven pro pěstitele poškozené jarními mrazy aktivovat program na řešení rizik a krizí v zemědělství. Na úrodě ovoce jsou zřejmě škody za více než miliardu korun, na vinicích mají přesahovat dvě miliardy korun. Ministr minulý týden řekl, že jeho úřad spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun, na tiskové konferenci upřesnil, že ideální by byla částka dvě stě milionů korun a podporu chce směřovat hlavně ovocnářům, kterým mrazy způsobily škody na více než padesáti procentech úrody. Chce také poslat žádost o mimořádnou finanční pomoc Evropské komisi.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 22:23|

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 15:24|

Výrobci nápojů se přeli o nulovou spotřební daň na víno

Je to spíše hon na čarodějnice a stáváme se teď rukojmím veškerého průmyslu, uvedl v pořadu Události, komentáře k diskuzi o spotřební dani na tichá vína prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Dodal, že argumenty jsou na straně vinařů a jsou relevantní. Je ale otevřen debatě. Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník podotkl, že v alkoholovém průmyslu jsou nerovné podmínky pro podnikání. Diskriminační přístup ke zdanění alkoholu podle něj pokračuje už několik let.
13. 5. 2023|