TÉMA

Kunsthalle Praha

Národní cena za architekturu se zabydlela v Kunsthalle Praha. Za přeměnu trafostanice na galerii

Hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu pro rok 2022 získala přestavba bývalé trafostanice na galerijní prostor Kunsthalle Praha. V dalších kategoriích byla oceněna rekonstrukce glorietu v Růžové zahradě, rodinný dům v Lanškrouně, lávka v Nymburce, společenský sál Farního centra v Lidečku, Vývojové centrum modularity ve Vizovicích a dočasná Paluba Hamburk v Plzni. Dva oceněné projekty stojí v Praze: multifunkční Bořislavka centrum a bytový dům Rezidence Michelangelova.
1. 11. 2022|

Krištof Kintera znovu postavil a pak poničil obchodní dům Kotva či Emauzský klášter

Výtvarník Kryštof Kintera postavil na pražském Klárově obchodní dům, kostel, banku i hotel. Všechno ale ve zmenšeném měřítku. Modely brutalistních staveb odlil z betonu, i s podstavci váží pět tun. V parku Holubička zůstanou dočasně jako projekt galerie Kunsthalle Praha.
12. 10. 2022|

„To je krása, to bych chtěl mít!“ Výstavní cyklus zjišťuje, co lidi vede ke sbírání umění

Kunsthalle Praha zajímá fenomén sběratelství. Věnuje mu celý cyklus nazvaný Cesty sběratelství. Zahájila jej výstava Půlnoc umění, na niž kurátorka Lenka Lindaurová vybírala díla především ze sbírky mecenáše a sběratele Karla Babíčka, jednoho z prvních porevolučních soukromých sběratelů.
5. 7. 2022|

Jak zobrazit pohyb a rozpohybovat obraz. Kunsthalle Praha shrnuje Kinetismus

Multimediální výstava Kinetismus v nedávno otevřené pražské síni Kunsthalle přibližuje nejen tento stále aktuální směr, zároveň tak činí na pozadí sta let elektřiny v umění, jak zní i podtitul celé expozice.
11. 5. 2022|