TÉMA

Klinická studie

Pacienti se mohou dostat k lékům, které ještě nejsou na trhu. Cestou je účast ve studii

Dostat se k inovativním lékům dřív, než se objeví na trhu, je přáním mnoha lidí trpících vážnou nemocí. Pro některé řešení existuje, je jím vstup do klinické studie. Tuto možnost využívá například část pacientů s rakovinou, přestože účinnost nové látky nelze předem zaručit, jakož ani vyloučit vedlejší účinky. V České republice se předloni zapojilo do výzkumu přes dva tisíce lidí.
17. 4. 2023|

Arenberger podle Seznamu nepřiznal miliony z klinických studií. Žádné jsem nevydělal, kontroval ministr

Ministr zdravotnictví a ředitel vinohradské fakultní nemocnice Petr Arenberger (za ANO) odmítl, že by v majetkových přiznáních zatajil miliony inkasované za klinické studie prováděné v jeho ordinaci. Že je nepřiznal, napsaly Seznam Zprávy. Ministr argumentoval tím, že s klinickými studiemi jsou kromě příjmů spojené vysoké náklady, v důsledku ze studií žádné příjmy neměl.
6. 5. 2021|

Nové léky testují v Masarykově onkologickém ústavu v klinických studiích už 50 let

V Masarykově onkologickém ústavu v Brně mají pacienti každoročně možnost zapojit se  zhruba do 35 nových klinických studií. Lékaři s jejich pomocí ověřují účinnost a bezpečnost nových léčiv. První studie prováděli už před 50 lety. Na počátku nového tisíciletí pak otevřeli specializované oddělení.
22. 3. 2021|

Proticovidová vakcína společnosti Moderna má účinnost 94,5 procenta, tvrdí výrobce

Americká biotechnologická společnost Moderna v pondělí oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. O výsledcích rozsáhlé klinické studie informovala týden po americké firmě Pfizer, jejíž očkovací látka má podle sdělení výrobce 90procentní účinnost. Evropská léková agentura (EMA) oznámila, že začala zkoumat předběžnou žádost firmy Moderna o registraci jejího přípravku na trhu Evropské unie.
16. 11. 2020|