TÉMA

Kefalonia

Bouře Janos působí v Řecku výpadky proudu a zaplavuje domy, zraněné úřady nehlásí

Řecko se potýká s bouří Janos, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán. Živel způsobil hmotné škody, oběti ani zraněné úřady nehlásí. Očekává se, že bouře se přes Řecko bude přesouvat do konce víkendu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 13:08|

Na Řecko se řítí bouře Janos. Tamní vláda vyhlásila pohotovost

Řecká vláda vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři, která by kvůli silnému větru a intenzivním srážkám mohla způsobit záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom deník Kathimerini. Bouři Janos meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán), zatím se ale neví, jakou silou zasáhne pevninu a zda ohrozí i města jako Atény a Korint.
17. 9. 2020|

U řeckých břehů našli dva tisíce let starý vrak římské lodě se zachovalými amforami

U řeckého ostrova Kefalonia v Jónském moři badatelé objevili zhruba dva tisíce let starý vrak římské lodě s nákladem asi šesti tisíc velmi zachovalých amfor. Přibližně 30 metrů dlouhý vrak řečtí vědci našli s pomocí sonaru u přístavu Fiskardo. Objev, který podle archeologů pochází z období mezi 1. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu, by mohl přinést nové informace o římských obchodních trasách ve Středozemním moři.
11. 12. 2019|