Bouře Janos působí v Řecku výpadky proudu a zaplavuje domy, zraněné úřady nehlásí

Řecko se potýká s bouří Janos, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán. Živel způsobil hmotné škody, oběti ani zraněné úřady nehlásí. Očekává se, že bouře se přes Řecko bude přesouvat do konce víkendu.

Výpadky elektřiny postihly Jónské ostrovy, konkrétně Zakynthos, Kefalonii a Ithaku, některé silnice tam zůstaly neprůjezdné. Dva lety společnosti Ryanair, které měly přistát na ostrově Kefalonia, musely být přesměrovány do Atén a námořní spoje s ostrovem byly přerušeny. 

Nejsilnější vítr zasáhl právě Zakynthos, Kefalonii a Ithaku a také západní část oblasti Achaia na severu poloostrova Peloponés. Poryvy větru tam přesáhly rychlost 80 kilometrů v hodině, podle některých zdrojů dosáhl vítr rychlosti až 117 kilometrů v hodině. 

Nejvíce srážek zaznamenali na Ithace, a to 86 milimetrů. Kvůli výpadkům proudu jsou ale mnohé meteorologické stanice mimo provoz, a nemohou tak dodávat údaje.

Obyvatelé ostrovů Zakynthos, Kefalonia a Ithaka hlásí popadané stromy a několik zaplavených domů, hasiči ale nemají zprávy, že by v domech či autech uvázli lidé. Na Ithace vítr rozbil plachetnici, oba její obyvatelé se ale dostali na pobřeží a jsou v dobrém zdravotním stavu.

V menším rozsahu byly nepříznivým počasím zasaženy i ostrovy Korfu a Lefkada.

Meteorolog ČT: Nejhorší scénáře se nenaplnily

Řecká vláda vyhlásila kvůli bouři už ve čtvrtek v osmi regionech na západě země stav pohotovosti.

„Nenaplnily se ty úplně nejhorší scénáře dramatického vývoje, takže nakonec vítr není tak silný, nicméně samozřejmě představuje velké riziko,“ konstatoval meteorolog ČT Michal Žák.

„Povětrnostní služba Řecka varuje – vydala výstrahy pro západní i střední oblasti jižního Řecka, pro celý Peloponés a ostrovy v Jónském moři až s tím nejvyšším, extrémním stupněm nebezpečí, takže se očekávají velmi silné bouře a déšť,“ dodal Žák.

Nikos Hardalias z ministerstva civilní obrany podotkl, že úřady zůstávají v plné pohotovosti a že devět hodin během pátečního dne bude klíčových pro vývoj bouře.

„Očekáváme, že hurikán Janos bude ovlivňovat západ Řecka se stejnou intenzitou ještě dalších šest až devět hodin a pak zamíří k jihu,“ dodala později prefektka Jónských ostrovů Rodi Kratsová-Tsagaropuluová. Také ona uvedla, že zatím na ostrovech nebyly zaznamenány žádné oběti.

Bouře se přesouvá dál na východ

Bouře bude podle ministerstva civilní obrany a meteorologů nadále ovlivňovat počasí na Jónských ostrovech a na poloostrově Peloponés, podle dřívějších zpráv by tam měla zasáhnout především region Arkádie ve středu Peloponésu. Dále zřejmě ovlivní oblast Magnesia na pobřeží Egejského moře a patrně i region Fókida u Korintského zálivu.

V noci na sobotu zasáhne Jonas oblast Attica, v níž leží Atény, a také druhý největší řecký ostrov Euboia v Egejském moři. Dál se ale bude pohybovat i nad Jónskými ostrovy a Peloponésem.

Na jižních Jónských ostrovech a na Peloponésu zůstane i v sobotu, ale  odpoledne respektive večer bude v těchto oblastech slábnout. V sobotu zasáhne také střední Řecko, západní Kyklady a západní Krétu. Na jižním Peloponésu a na jižní Krétě bude počasí ovlivňovat ještě v neděli.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, a to zejména v období od října do března. Například v roce 2018 způsobil medikán Zorba v Řecku rozsáhlé škody.

Meteorolog ČT Žák o hurikánech a medikánech (zdroj: ČT24)