TÉMA

Kazimir Malevič

Rus, nebo Ukrajinec? Muzea revidovala národnost malířů Maleviče či Repina

Městské muzeum Amsterdam (Stedelijk Museum) nebude nadále prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina, Archipa Kuindžiho a Ivana Ajvazovského.
3. 3. 2023|

Zátiší Emila Filly se vydražilo za 15 milionů korun, Malevič zůstal aukční síni

Prodejem obrazu Zátiší se samovarem Emila Filly z roku 1913 až 1914 vydraženým za 15,19 milionu korun včetně aukční přirážky vyvrcholila aukce společnosti Arthouse Hejtmánek. Znovuobjevený obraz se nacházel mnoho let v soukromé sbírce v Itálii. ČTK to sdělil Milan Dřímal z pořádající společnosti. V aukci nabízený obraz Kazimira Maleviče, průkopníka abstraktního umění a představitele ruské avantgardy, se nevydražil.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 19:35|

Západoevropští kunsthistorici zírali. Výboje ruské avantgardy jsou silné i po stu letech

Výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg připravila Alšova jihočeská galerie. Nejenže nabízí významná díla, která u nás nebývají k vidění. Zároveň vybízí k zamyšlení nad uměleckým děním v Rusku a Sovětském svazu v prvních dvou desetiletích minulého století.
16. 5. 2021|