Zátiší Emila Filly se vydražilo za 15 milionů korun, Malevič zůstal aukční síni

Prodejem obrazu Zátiší se samovarem Emila Filly z roku 1913 až 1914 vydraženým za 15,19 milionu korun včetně aukční přirážky vyvrcholila aukce společnosti Arthouse Hejtmánek. Znovuobjevený obraz se nacházel mnoho let v soukromé sbírce v Itálii. ČTK to sdělil Milan Dřímal z pořádající společnosti. V aukci nabízený obraz Kazimira Maleviče, průkopníka abstraktního umění a představitele ruské avantgardy, se nevydražil.

Obraz kyjevského rodáka Černý obdélník na bílém pozadí se vyvolával za deset milionů korun. Podle Tomáše Hejtmánka, majitele aukčního domu, je jeden z prvních Malevičových abstraktních obrazů variací na jeho slavný Černý čtverec. Podle něj jde o vůbec první malbu tohoto autora, která se objevuje na středoevropském aukčním trhu.

Bitva se podle pořadatelů aukce strhla o kubistický čajový a kávový servis z roku 1911 od Pavla Janáka. Vydražen byl za 930 tisíc korun. Z prací na papíře se pozornost dražitelů upínala k Sedícímu půlaktu z roku 1929 od Alfonse Muchy. Muchovu kresbu získal nový majitel za 682 tisíc korun. Kresba Pařížanka od Josefa Šímy skončila na 1,054 milionu korun.

Dražitelé si nenechali ujít ani tři práce Františka Drtikola, z nimž patřil i originální negativ na skleněné desce. Za 806 tisíc tak byla prodána fotografie Výkřik (1933) zachycující vedle polonahé křičící modelky i její stín, připomínající řvoucí sfingu.

Z aukce děl dalších umělců, jejichž život či dílo bylo spojeno s Ukrajinou, se vydražila Toskánská krajina z roku 1927 Natalie Gerken-Rusové za 93 tisíc korun a dvě kresby Ivana Ajvazovského z poloviny 19. století za 22 320 korun a 50 840 korun. Tato díla byla vydražena na pomoc ukrajinským běžencům bez aukční přirážky.

V Praze se draží obraz Kazimira Maleviče (zdroj: ČT24)