TÉMA

Joaquín Guzmán Loera

Mexiko zažalovalo americké výrobce zbraní, že nesou podíl na násilí v zemi

V roce 2019 bylo v Mexiku s pašovanými zbraněmi spojeno na sedmnáct tisíc vražd. Podle odhadů tím zemi vznikla škoda odpovídající asi dvěma procentům HDP. Mexiko od té doby viditelně zpřísnilo boj proti ilegálnímu trhu se zbraněmi, násilí ale neustává. Kromě drogových kartelů úřady z podílu na násilí nově viní i americké zbrojařské firmy jejichž výrobky plní zbrojnice narkobaronů. Zažalovaly je u soudu za podíl na krveprolití a žádají kompenzaci nejméně deset miliard dolarů. Mimo jiné od firmy Colt s českým vlastníkem.
5. 8. 2021|

V USA zatkli mexického exministra obrany kvůli obchodu s drogami

Americká policie zatkla v Los Angeles mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, informovala v noci na pátek agentura AP. Podle ní je dvaasedmdesátiletý penzionovaný generál obviněn z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Těchto skutků se podle vyšetřovatelů dopustil jako ministr předchozí vlády.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 22:31|

Jak na mexické drogové kartely? Policistům může se strategií pomoct i zvláštní muzeum

Mexická drogová válka má víc obětí, než vláda dosud přiznávala. Poslední oficiální čísla uvádějí, že od roku 2006 zmizelo dvaašedesát tisíc lidí. Mrtví a unesení přibývají i za současného prezidenta Andrése Obradora, který zemi sliboval klid. Armáda a policie proto dál hledají účinnou strategii pro boj se zločinem. Slouží jim k tomu také zvláštní neveřejné muzeum.
5. 2. 2020|