TÉMA

Jan Sklenář

V džungli měst se ztrácí i současná společnost

Manipulace s informacemi, lež vydávající se za pravdu, lidé přestávají naslouchat a řeč ztrácí smysl. Přestože hru V džungli měst napsal německý dramatik Bertolt Brecht před zhruba sto lety, otiskuje se do ní i dnešní společnost. I proto po méně známém kusu sáhli v pražském Divadle v Dlouhé.
24. 11. 2023|

Okolní tsunami vyrovnala pokojem v srdci, vzpomíná na Soňu Červenou Daniel Herman

Operní pěvkyně Soňa Červená zpívala ve velkých rolích na evropských i amerických scénách, v rodném Československu ale čelila útlaku komunistického režimu. Teprve když se po třiceti letech vrátila z emigrace, mohla si stoupnout i na prkna Národního divadla. Ze zlaté kapličky také mezzosopranistku, která 7. května ve věku 97 let zemřela, vyprovodili přátelé a kolegové při posledním rozloučení. Vzpomínku na ni přidali i v Událostech, komentářích. „Pochopila, že jediné, co může vyrovnávat tu obrovskou dynamiku, až tsunami okolního prostředí, je pokoj v srdci,“ míní bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).
16. 5. 2023|

„Lidé jsou schopni všeho, záleží na rozhodnutí.“ Politický vězeň Pravomil se mstí prokurátorovi Vašovi i na divadle

Tragický příběh válečného hrdiny a politického vězně Pravomila Raichla je pro tvůrce přitažlivý. Inspiroval Českým lvem oceněný film Staříci a také román Petra Stančíka. Podle jeho knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení vznikla hra pro pražské Divadlo v Dlouhé. Dramatizace – spolu s Pavlem Baďurou – a režie se ujal Tomáš Dianiška, který s nadhledem, a přitom bez zlehčování pro jeviště zpracoval už například atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dobu padesátých let či příběh zpěvačky Věry Špinarové.
23. 3. 2023|