TÉMA

Ivan Fiačan

Fico žádá rezignaci předsedy ústavního soudu. Vadí mu, že informoval „nepřátelská média“

Slovenský premiér Robert Fico vyzval k rezignaci šéfa ústavního soudu Ivana Fiačana. Ficovi vadí, že Fiačan o svém rozhodnutí pozastavit část změn v trestním právu minulý týden nejprve informoval „nepřátelská média“, a nikoliv účastníky řízení. Ústavní soud avizoval, že Fiačan se k rozhodnutí vyjádří ve středu. Premiér také předeslal, že jeho kabinet připraví návrh dílčích změn trestního zákoníku, které by podle něj ústavní soud nemusel zpochybnit. Opozice Fica za výroky kritizovala.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 17:02|

Slovenský ústavní soud zakázal vypsání referenda o předčasných volbách. Opozice rozhodnutí kritizuje

Na Slovensku nebude referendum o vypsání předčasných voleb, jehož vyhlášení v pětimilionové zemi žádalo prostřednictvím petice přes 585 tisíc Slováků. Ústavní soudci z podnětu prezidentky Zuzany Čaputové ve středu rozhodli, že referendová otázka není v souladu s ústavou. Novinářům to řekl předseda soudu Ivan Fiačan. Podle zákona tak zmíněné lidové hlasování nelze vyhlásit. Opozice rozhodnutí soudu kritizovala; verdikt má podle ní na svědomí hlava státu.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 17:22|

Slovenský ústavní soud je po více než půlroce kompletní. Čaputová jmenovala šest členů

Slovenský ústavní soud může po téměř osmi měsících plně obnovit svou činnost. Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek jmenovala chybějících šest soudců. Učinila tak poté, co jí sněmovna předložila potřebný počet kandidátů. Jejich volbu poznamenaly neúspěšné ambice expremiéra Roberta Fica získat funkci šéfa této vrcholné soudní instituce.
10. 10. 2019|