TÉMA

IL-76

OSN nemůže ověřit okolnosti pádu ruského letounu, zaznělo na zasedání Rady bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN v noci na pátek jednala na mimořádném zasedání o středečním pádu ruského vojenského letounu v Bělgorodské oblasti. Schůze se konala na žádost Moskvy, která viní Ukrajinu, že stroj sestřelila. Tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová podle agentury Reuters uvedla, že organizace není v pozici, aby okolnosti pádu letadla ověřila.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 08:26|

V Rusku se zřítil vojenský letoun Il-76. Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie

V ruské Bělgorodské oblasti se zřítil vojenský letoun Il-76. Na palubě transportního letounu podle ruského ministerstva obrany bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, šest členů posádky a tři další lidé. Podle ukrajinského serveru Ukrajinska pravda letoun převážel rakety S-300. Informace obou stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Dle ruských úřadů všichni lidé na palubě zahynuli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie letounu.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:25|

Noc v Kyjevě bude těžší než den. Prezident Zelenskyj burcuje k obraně hlavního města

Rusko se v pátek během druhého dne vojenské invaze na Ukrajinu soustředilo na Kyjev, ověřené informace o tom, jak jeho jednotky postupují, je ale nadále těžké získat. V Kyjevě je slyšet intenzivní střelba a výbuchy, zněly čím dál blíže k vládní čtvrti v centru města, napsala agentura AP s odvoláním na své zpravodaje na místě. Zasažen byl jeden z mostů, dochází ke střetům s diverzními skupinami. Popis situace, který podává útočící Rusko, se výrazně liší od ukrajinských informací. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu varoval, že obránce Ukrajiny čeká těžká noc. Ukrajinská protiletadlová obrana ohlásila sestřelení letadla s ruskými výsadkáři.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 02:25|