OSN nemůže ověřit okolnosti pádu ruského letounu, zaznělo na zasedání Rady bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN v noci na pátek jednala na mimořádném zasedání o středečním pádu ruského vojenského letounu v Bělgorodské oblasti. Schůze se konala na žádost Moskvy, která viní Ukrajinu, že stroj sestřelila. Tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová podle agentury Reuters uvedla, že organizace není v pozici, aby okolnosti pádu letadla ověřila.

„Je jasné, že se tento incident odehrál v kontextu ruské invaze na Ukrajinu,“ řekla na zasedání Rady bezpečnosti OSN DiCarlová. „Abychom zabránili dalšímu vyhrocení, vyzýváme všechny zúčastněné, aby se zdrželi akcí, projevů nebo obvinění, které by mohly ještě dál rozdmýchat již tak nebezpečný konflikt,“ dodala.

Ruští a ukrajinští diplomaté se i přes tuto výzvu na zasedání ostře názorově střetli, poznamenala agentura AP. Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij Ukrajinu obvinil z promyšleného útoku, při němž Kyjev obětoval vlastní občany „západním geopolitickým zájmům“.

Zástupkyně ukrajinského velvyslance Chrystyna Hajovyšynová naopak uvedla, že Rusko nezajistilo bezpečnost ukrajinských zajatců a Kyjev o jejich přepravě neinformovalo. Zároveň zpochybnila, že by na místě pádu letounu byly desítky mrtvých.

Kyjev přítomnost zajatců v letounu nepotvrdil

Ruský vojenský letoun Il-76 se zřítil ve středu dopoledne v ruské Bělgorodské oblasti. Moskva tvrdí, že jej sestřelila protiletadlová raketa vypálená z ukrajinského území a že při tom zahynuli všichni lidé na palubě, včetně 65 ukrajinských válečných zajatců převážených k výměně. Svá tvrzení ruské úřady nijak nedoložily a není možné je nezávisle ověřit.

Kyjev žádá mezinárodní vyšetřování incidentu. Svůj podíl na pádu letadla ani přítomnost ukrajinských zajatců na palubě jednoznačně nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Obě strany asi mají co skrývat, řekl komentátor Českého rozhlasu

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák uvedl, že Kyjev i Moskva mají ohledně havárie ruského letounu patrně co skrývat. „Rusové na místo dopadu letadla například nevpustili komisi ministerstva pro zvláštní události, jak je podle zákona jejich povinností,“ řekl Dvořák.

Dalším zajímavým aspektem celé záležitosti podle něho je, že do bělgorodské márnice mělo být po havárii údajně převezeno pouze pět těl, nikoliv 74, jak avizovala ruská strana. „Pokud jde o Ukrajinu, tam Moskva tvrdí, že Kyjev jako obvykle předem upozorňovala, že poletí ruské letadlo se zajatci, ačkoli už je takto dopravovala. Ukrajinci tvrdí, že žádné takové hlášení nedostali,“ doplnil Dvořák.

Z videonahrávek, které byly pořízeny na místě dopadu letadla, lze podle něho zjistit, že trosky stroje mají z vnější strany trupu kusy proraženého plechu prohnuté směrem dovnitř. „To je jasný signál působení zvenčí, tedy nejspíš nějaké rakety. Rusové sami tvrdí, že letoun byl sestřelen ukrajinskými raketami. Ukrajinská strana zase řekla, že tyto letouny zpravidla dopravují raketové systémy S-300, takže možná měla špatnou informaci,“ dodal Dvořák.

Komentátor Českého rozhlasu Dvořák o pádu ruského letounu u Bělgorodu (26. ledna 2024) (zdroj: ČT24)