TÉMA

Horní Jiřetín

Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|

Inspekce řeší údajně nelegální kácení buků v Krušných horách

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se začala zabývat údajně nelegálním kácením vzácných buků v Krušných horách na Mostecku. Toho se měl na jižních svazích dopustit soukromý majitel, a to v době, kdy společnost ještě neměla od krajského úřadu povolení. Kraj nakonec žádost firmy zamítl, to už ale na místě byla většina stromů pokácená.
19. 4. 2023|

Z nádrže na Mostecku odvezli rybáři 1800 kilogramů uhynulých ryb včetně trofejních kusů

Tisíce ryb, včetně trofejních candátů a sumců, uhynuly v severočeské nádrži Farského nedaleko Horního Jiřetína. Rybáři z ní odvezli 1800 kilogramů uhynulých ryb, několik stovek dalších kusů se jim podařilo zachránit. Úhyn ryb spojují s propadem dna nádrže do bývalé důlní šachty.
5. 10. 2020|

V Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly ryby, zřejmě se propadlo dno nádrže

V nádrži Farského v Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly stovky až tisíce kilogramů ryb. Oznámil to Jan Skalský z Českého rybářského svazu. V nádrži se zřejmě propadlo dno do bývalé podzemní šachty po těžbě uhlí. Hladina klesla o několik centimetrů, voda je zakalená došeda až doběla a je silně cítít po sirovodíku. Na místě platí dočasný zákaz rybolovu.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 20:04|

Diskuze kolem těžby uhlí v Horním Jiřetíně po třech letech opět ožívá. Město se mezitím zalidňuje

Úředníci ministerstva průmyslu a obchodu se znovu zabývají tím, co bude s uhlím pod Horním Jiřetínem. Vláda sice před třemi lety odmítla prolomit těžební limity a horníky pustit na nová území, ale s podmínkou, že se k tomu opět vrátí. Město na úpatí Krušných hor se přitom mezitím rozrůstá.
12. 1. 2019|