TÉMA

Groningen

Těžba plynu v Nizozemsku poškodila tisíce domů i zdraví obyvatel. Skončí navzdory nedostatku

Letos může podle Mezinárodní agentury pro energetiku chybět Evropě až třicet miliard kubíků plynu. Jedno z největších světových ložisek se nachází v Nizozemsku. Vláda se ale rozhodla pokračovat v útlumu těžby a plánuje ji definitivně ukončit nejpozději příští rok. Dobývání plynu způsobuje otřesy půdy, které poškodily tisíce domů i zdraví obyvatel.
1. 2. 2023|

K novému terminálu na LNG v Nizozemsku dorazil první tanker. Jde o historický moment, řekl Fiala

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven ve čtvrtek dorazil první tanker s plynem. Podle energetické společnosti Gasunie už posádka plavidla zahájila vykládku. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika. Premiér Petr Fiala (ODS) při slavnostním zahájení provozu prohlásil, že jde o historický moment, kterým se Česko zbavuje energetické závislosti na Rusku.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 20:22|
Doporučujeme

Astronomové objevili galaxii bez temné hmoty. Odporuje to všem modelům kosmu

Jednou z největších záhad astronomie a astrofyziky je temná hmota. Měla by být v kosmu prakticky všudypřítomná, ale zatím se nedá rozpoznat – vědci jen dokáží poznat, že se v kosmu nachází a kde, ale neumí popsat, z čeho se skládá. Teď se tato záhada ještě prohlubuje. Mezinárodní tým astronomů pod vedením nizozemských vědců totiž v galaxii AGC 114905 b nenašel vůbec žádné stopy temné hmoty, přestože vědci provedli podrobná měření pomocí nejmodernějších teleskopů.
7. 12. 2021|

Vikingové cestovali do Ameriky už od roku 1021. Vědci to prokázali zatím nejpřesnějším datováním

Vikingové se nacházeli na americkém kontinentu kolem roku 1021. Uvádí to nový výzkum, který vedli badatelé z nizozemské univerzity v Groningenu, informovala agentura AFP. Vědci využili novou výzkumnou metodu, která jim umožnila přesnější datování než obvyklý postup za použití uhlíku C14.
21. 10. 2021|

Na kanálu v nizozemském Groningenu narazila loď do mostu. Policie zadržela jejího českého kapitána

Nizozemská policie zadržela českého kapitána říční lodi, která ve městě Groningen narazila do otočného mostu. Podle radnice způsobila nehoda, jež se stala v noci na sobotu, vážné škody. Nikdo při ní však neutrpěl zranění.
16. 5. 2021Aktualizováno16. 5. 2021, 15:49|

Vědec zavrhl kolektivní imunitu a testoval ve velkém. Sever Nizozemska má díky němu méně obětí než zbytek země

Podle oficiálních nizozemských údajů se úmrtnost na nový koronavirus v této zemi značně liší podle regionů. Zatímco v nejhůře postižené oblasti Severního Brabantska na jihu země zemřelo během nejhorší části pandemie dvakrát tolik lidí, než je běžné, v severní části u Groningenu umřelo jen o čtyři procenta více lidí. Za tento úspěch může z velké části  jediný muž.
11. 6. 2020|