Těžba plynu v Nizozemsku poškodila tisíce domů i zdraví obyvatel. Skončí navzdory nedostatku

Události: Těžba plynu v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

Letos může podle Mezinárodní agentury pro energetiku chybět Evropě až třicet miliard kubíků plynu. Jedno z největších světových ložisek se nachází v Nizozemsku. Vláda se ale rozhodla pokračovat v útlumu těžby a plánuje ji definitivně ukončit nejpozději příští rok. Dobývání plynu způsobuje otřesy půdy, které poškodily tisíce domů i zdraví obyvatel.

Sever Nizozemska trápí následky otřesů třicet let. „Lidé musí žít v domech, které nejsou bezpečné. Špatně spí. Prarodiče nemůžou pozvat svá vnoučata,“ uvedl předseda sdružení Groninger Gasberaad Jan Wigboldus.

Těžba plynu v provincii Groningen začala v šedesátých letech. Nestabilní podloží se ozvalo koncem minulého století. V roce 2012 otřáslo zemí i trpělivostí místních chvění o síle 3,5 stupně. Poté vláda rozhodla, že těžba musí postupně skončit. 

Poškozených domů je v regionu 26 tisíc, škody jdou do miliard eur. A netýká se to jenom bydlení.

Kvůli následkům otřesů zavřely i mnohé obchody a služby. Pod zemí ale pořád leží 450 miliard kubíků plynu. Zásoba, která odpovídá trojnásobku ročního dovozu z Ruska do Evropy. A tak s ohledem na krizi zazněla znepokojující otázka: Mohl by Groningen těžbu navýšit? Radní Johan Hamster to ale odmítá.

„Zemětřesení v Groningenu vznikají blíž zemskému povrchu a kvůli tomu mají závažnější následky,“ podotýká Hamster. Největší naleziště v Evropě nejspíš zůstane nedotčené. Aktuálně se těží jen minimum nutné k udržení těžebních strojů v chodu.

Pro případ nouze

„Ložisko může být znovu otevřeno v případě nouzové situace, tedy ve chvílích, kdy lidé v Německu, Estonsku nebo dalších zemích budou opravdu pociťovat nedostatek plynu,“ uvedl také odborník na energetiku z Univerzity Groningen Machiel Mulder.

Místní podle Jana souhlasí s tím využít zdejší plyn v případě kritického nedostatku. „Pokud by nemocnice někde v Nizozemsku nebo domovy pro seniory neměly teplo, je možné tu nějaký plyn vytěžit,“ dodává Wigboldus.

Studie ukázala, že tisíce lidí trpí stresem, protože další otřes je může připravit o bydlení nebo živobytí. I kdyby ale těžba skončila okamžitě, potrvá nejmíň deset let, než se ložisko zklidní.