TÉMA

Gergely Karácsony

Lipavský v Maďarsku „upřímně hovořil o ruské hrozbě“

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Maďarsku setkal se svým protějškem Péterem Szijjártóem. Hovořili spolu o nadcházejícím maďarském předsednictví Radě Evropské unie, které se má soustředit na boj s nelegální migrací, rozšíření EU o země západního Balkánu a na energetickou bezpečnost. Lipavský zmínil i podporu Ukrajiny, v čemž se pohled Budapešti a Prahy liší. Podle ministra je však třeba o tématu s partnery upřímně mluvit.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 19:12|

Maďaři vybírají opozičního lídra, který se na jaře postaví Orbánovi

Nevládní strany v Maďarsku vytvořily společný blok ve snaze porazit Fidesz dlouholetého premiéra Viktora Orbána. Prostřednictvím opozičních primárek, jejichž první kolo právě skončilo, vybírají kandidáty i lídra, který bude o post předsedy vlády usilovat. Samotné volby proběhnou na jaře.
30. 9. 2021|

Maďarská opozice dobyla Budapešť i další města. V místních volbách se jí vyplatilo spojení sil

Maďarská vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána v nedělních komunálních volbách ztratila Budapešť a řadu dalších velkých měst. Oznámila to agentura MTI. Opozici se leckde vyplatilo široké potivládní spojenectví. Agentura Reuters už v neděli označila tento výsledek za největší vítězství maďarské opozice za posledních deset let. Orbán upozornil, že ve většině měst stále dokázala zvítězit jeho strana.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 13:54|