TÉMA

Farmaceut

Přibývá ukrajinských lékařů, kteří mohou v Česku léčit

Čím dál více ukrajinských lékařů, zubařů a farmaceutů může v České republice léčit, ministerstvo zdravotnictví jim uznalo vzdělání. Za poslední rok jejich počet přesáhl dvě stovky. Aby mohli pracovat v Česku, musí složit aprobační zkoušku. Trvá minimálně rok a půl – zahrnuje test, ústní část i praxi.
4. 8. 2024|

Příliš léků nebo špatná kombinace. S nastavením medikace pomáhají kliničtí farmaceuti

Nastavit lidem správnou medikaci pomáhají stále častěji kliničtí farmaceuti, na které se můžou obrátit praktičtí lékaři i sami nemocní. Zatím se odborníci starají především o pacienty v nemocnicích. Postupně ale začínají přijímat i zájemce zvenčí.
28. 2. 2024|

Úpravu platových tříd u lékařů schválila vláda

Vláda schválila změny v platech lékařů, zubařů a farmaceutů. Od ledna se doktoři po absolvování fakulty či po dalším specializačním vzdělávání přesunou do vyšších tříd v platových tabulkách. Základní výdělek se jim tak zvedne o několik tisíc korun. Stejně to bude i u zubařů a s vyššími třídami se počítá i u lékárníků. Nařízení, které mění takzvaný katalog prací s výčtem činností u jednotlivých profesí a platového ohodnocení, schválila vláda, oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle resortu změny lépe zohledňují vazbu na vzdělání. Platovými tabulkami se řídí státní zařízení.
13. 12. 2023|