Přibývá ukrajinských lékařů, kteří mohou v Česku léčit

Události: Aprobační zkoušky lékařů ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Čím dál více ukrajinských lékařů, zubařů a farmaceutů může v České republice léčit, ministerstvo zdravotnictví jim uznalo vzdělání. Za poslední rok jejich počet přesáhl dvě stovky. Aby mohli pracovat v Česku, musí složit aprobační zkoušku. Trvá minimálně rok a půl – zahrnuje test, ústní část i praxi.

Biopsii na oddělení patologie dnes už dělá denně. Po útěku před válkou ale Víra Tovažňanská v Česku nejdřív jen přednášela pro své krajany. Teď už má za sebou aprobační zkoušku a ministerstvo jí uznalo vzdělání.

„Bylo to těžké. Aprobační zkouška je docela velká, ale teď už můžu dělat jen svou vlastní práci a je to skvělé,“ uvedla lékařka, která pracuje na oddělení patologie a molekulární medicíny Fakultní nemocnice Motol.

Aprobační zkoušky se konají na podzim a na jaře. Za poslední rok je složilo dvakrát víc ukrajinských lékařů, zubařů a farmaceutů než rok předtím. Právě od loňského podzimu se projevil příchod válečných uprchlíků.

Další skoro tři stovky odborníků z Ukrajiny aprobací prochází právě teď. Mezi nimi i Oksana Bespalová. Na dětském oddělení FN Motol zatím pracuje pod dozorem. Na konci roku ji čeká finální, ústní část zkoušky. „Čeština je teď pro mě to nejdůležitější. Myslím si, že s tím mám trochu problém, ale určitě pořád studuji,“ říká.

Koordinátor pro postgraduální vzdělávání lékařů z motolské nemocnice Martin Holcát uvedl, že složení aprobace je úspěchem nejenom lékařů, ale i nemocnice. „A ty lékaře si zde potom ponecháváme,“ dodal.

„Fungují velmi dobře, já nemám žádné negativní reakce a naopak. Dneska nám výrazně pomáhají ve zlepšení dostupnosti zdravotní péče,“ konstatoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Aprobací ale pro lékaře z ciziny cesta nekončí. Jsou totiž na stejné úrovni jako absolventi českých lékařských fakult. Aby mohli začít léčit samostatně, musí ještě splnit atestaci.