TÉMA

Euronews

Ne, lidstvu se nedaří stále hůř. Globální data ukazují pravý opak

Přestože válečné konflikty a zhoršující se finanční a energetická krize mohou vést k domněnce, že se lidstvu daří hůře a hůře, podle řady ukazatelů se naopak má stále lépe. Server Euronews prozkoumal veřejně dostupná data týkající se některých podstatných ukazatelů blahobytu světové populace a vyjmenovává pět oblastí, ve kterých se podmínky lidstva neustále zlepšují.
17. 7. 2022|

Lukašenkovy sliby o ústavě dál blednou, začíná proces se zatčeným protikandidátem. Opozice chystá větší protesty

Když v Bělorusku před půl rokem začaly nebývalé protesty proti neuznaným prezidentským volbám, připustil Alexandr Lukašenko, že by mohly být volby nové – ale až po přijetí změn ústavy. Opozice už tehdy varovala, že diktátor jen hraje o čas, a dosavadní vývoj jí dává za pravdu. Ve čtvrtek a v pátek zasedá takzvané Všeběloruské lidové shromáždění, které mělo podle dřívějších Lukašenkových vyjádření novou ústavu projednávat. Diktátor ale od svých předešlých slibů couvá a na shromáždění příslib změn jen zopakoval. V zemi mezitím začíná proces s opozičním politikem, který chtěl proti Lukašenkovi kandidovat, a opozice slibuje zesílení protestů.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 15:38|

Evropští lidovci pozastavili členství politikovi Fideszu za přirovnání ke gestapu

Evropská lidová strana (EPP) ve středu pozastavila členství šéfovi maďarské strany Fidesz v Evropském parlamentu Tamási Deutschovi kvůli jeho výroku, v němž přirovnal předsedu evropských lidovců ke gestapu. Zcela zbaven členství nicméně nebyl, uvedla agentura APA.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 23:15|