TÉMA

Etnologie

Co je to čečera? Význam slova z tradiční písně zjišťovali vědci až v Bělorusku

Oživit zapomenuté staleté lidové písně z archivů Akademie věd má nový, v pořadí už třetí zpěvník lidových písní Zlínského kraje, tentokrát ze Vsetínska. V tištěné i elektronické podobě má zdarma sloužit hlavně hudebním souborům a školám. Pro pochopení dobových výrazů museli výzkumníci spolupracovat i s lingvisty ze zahraničí.
7. 1. 2022|

Králenské slavnosti letos koronavirus nezastavil. Vlčnovem projela Jízda králů

Vlčnovem na Uherskohradišťsku po roční pauze opět projela Jízda králů. Letos ji vedl desetiletý král Josef Pavelčík. Na cestě vesnicí ho provázela družina mladíků, kteří podle tradice přestali být chlapci a stali se z nich muži. „Čekání na odloženou Jízdu králů ve Vlčnově bylo dlouhé,“ uvedla maminka letošního krále. Slavnosti se uskutečnily po dvou letech, loni pořadatelé kvůli epidemické situaci akci zrušili. Doprovodný program se ovšem nekonal ani letos. Od roku 2011 je Jízda králů zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
31. 5. 2021|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

BLOG: Koronavirus pohledem etnologie. „Fake news“ existovaly už v dobách cholery

Nebezpečné nemoci, epidemie i pandemie provázely obyvatelstvo střední Evropy po řadu století a nejednou se s neztenčenou silou opakovaně navracely do života našich předků. Svědectví o nich nám přinášejí archivní prameny oficiální povahy i paměti a osobní vzpomínky příslušníků různých společenských vrstev.
4. 4. 2020|