TÉMA

Encyklopedie

30 let zpět: Poprvé vyšla Kronika lidstva

Unikátní a do té doby v Česku nevídaná encyklopedie nazvaná Kronika lidstva brzy zdobila knihovnu nejedné domácnosti. Bohatě ilustrované dějiny lidské civilizace od biblických dob po současnost poprvé vyšly právě před 30 lety.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 11. 2022|

Dějiny sebevědomí psalo na osm set československých osobností

Proslulé i zapomenuté osobnosti českých a slovenských dějin představuje rozsáhlý knižní projekt Dějiny sebevědomí. V pěti svazcích shrnuje příběhy králů, vojevůdců, umělců i vědců narozených mezi lety 827 až 1972. Prostor je věnován také československým firmám a fenoménům.
25. 1. 2022|

Wikipedie slaví dvacet let. Je milována, cenzurována a má i vlastní planetu

Wikipedii se přezdívá otevřená encyklopedie. Otevřená proto, že do ní může přispívat každý, a také proto, že nemá žádný konec. Její zakladatel Jimmy Wales doufá, že se jeho dílo jednou dostane „do stavu popsání všeho nabytého poznání“. Za dvacet let existence se Wikipedii povedlo mnohé, k popsání veškerých fenoménů má však ještě hodně daleko.
15. 1. 2021|

Wikipedie zažívá rozmach díky pandemii. Každý měsíc na ní přibude deset milionů úprav

Internetový portál Wikipedie prožívá nevídaný rozmach díky koronavirové krizi. Na té české jen od začátku března přibylo devět tisíc článků. Nákaza covidu-19 zasáhla do volného času lidí, doplňování internetové encyklopedie tak baví dobrovolníky po celém světě. Ti do Wikipedie v době pandemie celkově přispěli více než deseti miliony úprav každý měsíc.
12. 6. 2020|