TÉMA

Dora Kaprálová

Zhypnotizovala jsem se během psaní, přiznává autorka nejlepší loňské prózy

„Chtěla jsem tam dostat temnotu dnešní doby, ale způsobem, že se čtenáři potěší, budou mít naději, a současně se v rámci hry mohou propadnout do skutečnosti, která není příliš zářivá,“ představuje Knihu roku 2025 její autorka Dora Kaprálová. S prózou Mariborská hypnóza zvítězila v cenách Magnesia Litera.
20. 4. 2026|

Knihou roku 2025 se stala Mariborská hypnóza

Mariborská hypnóza Dory Kaprálové získala ocenění Kniha roku 2025, hlavní cenu soutěže Magnesia Litera. Podle poroty v ní autorka postupy blízkými magickému realismu líčí příběhy skutečné i smyšlené. Literární ocenění se udělovalo v jedenácti kategoriích – od prózy či knih pro děti a mládež přes nakladatelský čin a překlady až po humoristické počiny.
18. 4. 2026Aktualizováno18. 4. 2026|

Borkovec, Kaprálová či Iljašenko se uchází o Cenu literární kritiky

Ceny literární kritiky zveřejnily kompletní nominace. Jména autorů nominovaných za prózu doplnily nominace za poezii. Ocenění udělí pořádají spolek kritiků napříč literárními časopisy 25. března.
5. 2. 2026|

Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna, uvažuje divadlo Husa na provázku

Vítejte na večírku, který má člověk někdy jen sám se sebou, píše divadlo Husa na provázku ke své nejnovější autorské inscenaci. Hra s názvem Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna vychází z textů brněnské rodačky Dory Kaprálové, která se usadila v Berlíně. Vznikla scénická úvaha nad možností návratu do rodného města i nad nutností ho alespoň dočasně opustit.
21. 11. 2023|
Načítání...