TÉMA

Dodavatelé energií

Dodavatelé zlevňují energie, reagují na pokles cen u velkoobchodníků

Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. Nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o sedmnáct procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.
2. 5. 2024Aktualizovánovčera v 19:36|

Tarifní ceny plynu budou klesat pomaleji než burzovní, protože loni naopak pomaleji rostly, říká ekonom

Nelze očekávat, že by ceny plynu pro konečné spotřebitele klesaly obzvlášť rychle, i když spotové ceny jsou v přepočtu na koruny na úrovni léta 2021. V Událostech, komentářích to řekl ekonom Petr Bartoň, podle nějž je problém v tom, že dodavatelé si předem nakoupili energie za vyšší ceny, takže tarify klesají pomaleji. Podotkl ovšem, že nelze považovat dodavatele za neohleduplné, připomněl, že nyní jsou sice tarify vyšší než burzovní ceny, ale na druhé straně, když loni ceny rostly, bylo zdražování tarifů pomalejší než růst cen na burze.
21. 2. 2023|

Lidé se snaží ušetřit na energiích. Hledají výhodné smlouvy a snižují spotřebu

Na trhu s energiemi je rušno. Zákazníci hledají nejen úspory ve vlastní spotřebě, ale vybírají také co nejvýhodnější smlouvy, roli hraje cena i délka fixace. Dodavatelé od ledna představují levnější tarify, než je vládou stanovená horní mez a někteří už díky tomu získali tisíce nových zákazníků. Další se chystají podobné produkty spustit v příštích týdnech.
21. 2. 2023|

Začaly platit dražší sazby za elektřinu. Pomoct má úsporný tarif, který podepsal prezident

V pondělí začaly u některých dodavatelů elektřiny platit aktualizované sazby. Vyšší ceny pro nové fixace a zákazníky nastavil ČEZ a část nabídky zdražila i Pražská energetika. S dalším zdražováním má pomoci domácnostem takzvaný úsporný tarif. Novelu, která ho zavádí, podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman. Bude mít podobu dotace ze státního rozpočtu určené dodavatelům energií, kteří pak o tuto dotaci sníží domácnostem platby.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 22:04|

V Česku padl další dodavatel energií, firma První Moravská Plynární

Dodavatel plynu a elektřiny První Moravská Plynární oznámil ukončení činnosti. Rozhodnutí zdůvodnil bezprecedentní a nepřehlednou situací na energetickém trhu. Na ukončení činnosti upozornil web TN.cz, podle kterého měla firma letos v lednu 267 klientů. Ti budou nyní převedeni pod takzvaného dodavatele poslední instance. Ceny plynu a energie v posledních dnech výrazně vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu.
9. 3. 2022|