Cena elektřiny klesá, výdaje ale mohou být kvůli delší topné sezoně vyšší než loni

Události: Začíná topná sezona (zdroj: ČT24)

Česko začalo čerpat plyn ze zásobníků skoro o měsíc dřív než loni. Minulá topná sezona byla totiž extrémně teplá a dvě třetiny domácností díky tomu dostávají zpět přeplatky na energiích. Letos se to už opakovat nemusí.

Karel Jirmann bude svůj dům ve středočeských Malých Přílepech sice kolaudovat až za několik měsíců, už teď ale platí zálohy za energie asi dva tisíce korun měsíčně. Letos ho vyúčtování potěšilo, přeplatek totiž přesáhl osm tisíc korun.

Mírná zima

Přeplatek měl už rok předtím, ale nižší než za loňský rok – což koresponduje s tím, že elektřina zlevnila. Přeplatky za plyn a elektřinu měly letos dvě třetiny domácností. Také proto, že poslední topná sezona byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let.

To potvrzují i dodavatelé energií. U innogy kvůli velmi teplému únoru na 60 procent zákazníků skončilo s přeplatkem nad pět set korun. Zhruba 70 až 80 procent zákazníků ČEZu mělo jak u elektřiny, tak plynu přeplatky nebo nedoplatky do tří tisíc korun.

Možnost upravit výši záloh

Aby nebyl přeplatek na konci zúčtovacího období tak vysoký, mohou si odběratelé výši záloh upravit. „Zákazníci, pokud chtějí, můžou změnit výši záloh v zákaznickém on-line prostředí, nebo formou samoodečtů elektroměrů,“ vysvětluje mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Takový postup volí čím dál víc zákazníků. Například u firmy E.ON k úpravě záloh přistoupilo v loňském roce přes aplikaci téměř sto tisíc tisíc zákazníků.

Podobné je to i s plynem. Analytici ale upozorňují, že i když ceny elektřiny klesají, letošní výdaje za energie může ovlivnit delší topná sezona. Plyn ze zásobníků se už totiž kvůli nižším teplotám začal čerpat. „Když se podíváme, za posledních sedm dnů se vyčerpalo ze zásobníků zhruba dvacet milionů kubíků plynu,“ podotkl vrchní ředitel sekce energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

Zásobníky plynu jsou aktuálně zaplněny na 93 procent kapacity, což je srovnatelné s ostatními státy Evropy.