Lidé se snaží ušetřit na energiích. Hledají výhodné smlouvy a snižují spotřebu

Události: Lidé mění své energetické tarify (zdroj: ČT24)

Na trhu s energiemi je rušno. Zákazníci hledají nejen úspory ve vlastní spotřebě, ale vybírají také co nejvýhodnější smlouvy, roli hraje cena i délka fixace. Dodavatelé od ledna představují levnější tarify, než je vládou stanovená horní mez a někteří už díky tomu získali tisíce nových zákazníků. Další se chystají podobné produkty spustit v příštích týdnech.

Vláda loni stanovila maximální cenu elektřiny zhruba na 6000 korun s DPH za megawatthodinu, u plynu je částka poloviční. Někteří dodavatelé připravili nové ceníky, které jsou o něco nižší než státem zastropovaná cena. Nejdříve je nabídli novým zákazníkům a těm, kterým skončila fixace.

Společnost Innogy připravila nový ceník na dodávky plynu. Novým zákazníkům nebo těm, kterým končí fixace, bude rok garantovat cenu o 250 korun nižší, než je vládní limit.

ČEZ představil nové tarify na dva nebo tři roky u elektřiny i plynu. Zatímco v prvním roce budou ceny u obou komodit na úrovni vládní horní hranice, druhý rok lidé zaplatí za plyn přibližně o 500 korun méně ve srovnání s vládou určenou nejvyšší cenou, u elektřiny to bude asi čtyř set korunová úspora. Nejvyšší slevy dosáhnou ve třetím roce, kdy u plynu bude cena o 1200 korun pod vládním maximem a u elektřiny o 800 korun.

U společnosti E.ON mohou noví zákazníci uzavřít tříletou smlouvu na dodávku elektřiny, kdy proti vládou stanovené maximální ceně ušetří 307 korun. V případě plynu jsou dostupné smlouvy s fixací na dva nebo tři roky, ceny jsou v obou případech proti stanovené nejvyšší možné ceně nižší zhruba o 200 korun.

Se zavedením cenového stropu se objevili falešní podomní obchodníci. Vyzývají k podepsání smluv, v opačném případě často vyhrožují odpojením. Chodí k lidem domů a klamem je donutí podepsat smlouvu na nové, nevýhodné dodávky energií.

Češi regulují spotřebu

Lidé šetří také tím, že snižují spotřebu. Propadla se u zemního plynu, ale nižší byl také odběr elektřiny, a to hlavně v domácnostech – uspořily devět procent proti roku předchozímu. Třeba manželé Slivanští, se kterými natáčela redaktorka Vanda Kofroňová, objednali domů fotovoltaiku, protože v dodávkách elektřiny chtějí být maximálně soběstační. S pomocí dotace teď chtějí ještě zateplit podlahy a půdu.

Spotřeba elektřiny v Česku klesla loni skoro o čtyři procenta. Níž než předloni se držela po celý rok a ty největší úspory kolem šesti procent přišly na podzim. Ještě výraznější byly v případě zemního plynu, dlouho totiž panovaly obavy, jestli ho bude dostatek. Celková úspora je nakonec víc než pětinová. Hlavní roli podle analytiků hrála cena.

Česko dlouhodobě co se energetických úspor týče zaostávalo za zbytkem Evropské unie. Až během posledního roku se stalo najednou premiantem a otázkou je, jestli současné tempo dokáže udržet.