TÉMA

Diplomatický servis

Stát se u soudu domáhá doplacení nájmu pozemků pod ruskými objekty v pražských Stodůlkách

Obvodní soud pro Prahu 5 se v úterý vrátil k projednávání žaloby ministerstva zahraničních věcí, které požaduje zpětné doplacení nájmu za pozemky v pražských Stodůlkách, na nichž stojí komplex administrativních budov a bytů. Žalobu původně zamítl, verdikt ale zrušil odvolací soud. Budovy postavil Sovětský svaz na základě smlouvy z roku 1980, před několika lety je Rusko převedlo na firmu s anonymním vlastníkem na Kypru a s ruskou jednatelkou. Jednání by mělo pokračovat v červenci.
7. 5. 2024|

Diplomatický servis žaluje Rusko kvůli využívání nemovitostí v Česku

Diplomatický servis, příspěvková organizace ministerstva zahraničí, podal u Městského soudu v Praze žalobu na Rusko. Týká se navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky převyšujícího 53 milionů korun. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) už v květnu řekl, že Česko bude po Rusku navrácení bezdůvodného obohacení vyžadovat v souvislosti s využíváním pozemků v Česku k jiným než diplomatickým účelům.
26. 7. 2023|

Stát chtěl doplatit nájemné za pozemky užívané firmou s vazbami na Rusko. Soud to odmítl

Stát zatím neuspěl u soudu, kde chtěl vymoci doplatek za nájemné za pozemky, které využívá firma s vazbami na Rusko. Podle nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 sice vzniklo bezdůvodné obohacení v souvislosti s výší nájemného budov stojících na státních pozemcích, ale ne tak velké, jak se stát domníval, a vzhledem k dalším ustanovením v zákonech již není co doplácet.
30. 5. 2023|