TÉMA

David Matásek

V Národním divadle se hlavně baví, ať se děje, co se děje

Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit, tvrdí jedna z postav nové inscenace Národního divadla. Hra Stát jsem já pojednává o hledání cesty ze současného, zdánlivě bezvýchodného stavu naší společnosti. První scéna novinku uvedla v odložené premiéře 8. září.
10. 9. 2020|

30 let zpět: Orlík v televizi. Landa vyzýval k dodržování zákona

V Praze a v Olomouci docházelo před třiceti lety k násilným akcím skinheads. Daniel Landa a David Matásek z hudební skupiny Orlík prostřednictvím ČST vyzývají své kamarády, aby nepřekračovali zákon.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
3. 5. 2020|

Není třeba si něco namlouvat. Nejlepší audioknihou je Dědina, cenu má i prvotina Jakuba Szántó

Absolutním vítězem v cenách Audiokniha roku 2019 byla vyhlášena Dědina. Grotesku ze současné vesnice napsala původně Petra Dvořáková. Nejlepší interpretkou je Anna Kameníková, interpretem pak Jan Vlasák. Porotu zaujala i audiokniha podle publikace novináře Jakuba Szántó z České televize. Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal Jiří Dvořák. Celkem bylo uděleno dvanáct ocenění.
23. 4. 2020|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

„Co po nás zbude? Mně by stačilo nezhebnout!“ Národní divadlo navštívil Emil Hakl

O konci světa, o stárnutí nebo o pečených kachnách vypráví hra Návštěva, která má ve čtvrtek premiéru na Nové scéně Národního divadla v Praze. Předlohou je povídka Emila Hakla, který se zároveň podílel na její divadelní adaptaci. Režie se ujal Jan Frič a v hlavních rolích se představí Ondřej Pavelka, David Prachař, David Matásek a Saša Rašilov.
22. 11. 2018Aktualizováno22. 11. 2018, 18:18|

Vítejte v Thébách, do antického města vyváží současné problémy

Poradilo by si starověké Řecko s problémy dnešní společnosti? Současnou Evropu a antický stát propojuje hra britské dramatičky Moiry Buffiniové Vítejte v Thébách. Činohra Národního divadla v Praze ji uvádí jako poslední novinku této sezony.
4. 6. 2018|