TÉMA

CineStar

Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.
21. 2. 2022|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Dvě dýky do zad letních kin. Nepříznivé počasí a nedostatek filmových premiér

Letní kina patří k prázdninám. Někde už desítky let, jinde začaly uvádět filmy poprvé letos. To, zda lidé na venkovní promítání přijdou, závisí hlavně na počasí. Letos ale provozovatelé řeší ještě další problém: chybějí české i zahraniční premiéry. Řadu z nich distributoři kvůli pandemii posunuli.
15. 7. 2020|

Velký návrat kin, nebo útěk diváků a krach? Koronavirus zrychlil proměnu filmového světa

Zatímco tuzemští kinaři vyhlíží pondělní termín, kdy budou moci po téměř dvou měsících otevřít své sály, a to stále s řadou restrikcí, svět stále bojuje s koronavirem. V této situaci hlásí rozmanité streamovací platformy raketový nárůst sledovanosti. Animovaný snímek Trollové: Světové turné ze stáje Universal dokonce přesunul premiéru do on-line prostředí a slaví nečekaný úspěch. Proti tomu se ostře vymezili zástupci kin a vyhrožují bojkotem společnostem, které by je chtěly obejít. Jak z toho vyjdou česká kina? Čeká je velký návrat, nebo postupný odliv diváků a pád mezi zapomenuté druhy zábavy?
10. 5. 2020|