TÉMA

Chelsea Manningová

Hledaný muž a kyberaktivista Assange zápasil o svobodu dvanáct let

Internetový aktivista a novinář Julian Assange, který byl pět let zadržován v britském vězení a dlouho hledán Spojenými státy, se v očích svých příznivců stal symbolem svobody informací. Po masivním úniku dokumentů, který před lety inicioval, ho chtěly USA soudit za špionáž. Hrozil mu trest až 175 let vězení.
25. 6. 2024|

Assange se může ve sporu o vydání do USA obrátit na britský nejvyšší soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí uspěl u vrchního soudu v Londýně a může se odvolat k britskému nejvyššímu soudu. Assange spolu se svými právníky bojuje proti vydání do USA, kde mu v případě odsouzení hrozí až 175 let vězení za zveřejnění tajných dokumentů o amerických vojenských misích v Afghánistánu a Iráku.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 20:20|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Soud propustil Chelsea Manningovou z vězení. Před 10 lety zprostředkovala citlivé informace serveru WikiLeaks

Americký federální soudce nařídil, aby Chelsea Manningová, dříve analytik americké vojenské tajné služby Bradley Manning, byla po více než roce propuštěna z vězení. Tam byla držena proto, že odmítala vypovídat v kauze WikiLeaks. Serveru, který založil Julian Assange, poskytla citlivé informace americké armády.
13. 3. 2020|

Britský soud začal rozhodovat o vydání Assange do USA. Líčení může trvat i několik měsíců

Britský soud zahájil jednání o žádosti Spojených států o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten je v USA obžalován ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Australan je momentálně v londýnském vězení poté, co se několik let skrýval na ekvádorské ambasádě.
24. 2. 2020|

Assange se odmítá podvolit případnému vydání do USA. Jeho případ začal řešit londýnský soud

Soud v Londýně začal projednávat, zda Velká Británie může na americkou žádost vydat do Spojených států zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange. Australského občana Assange, který je po vypovězení z ekvádorské ambasády v britském vězení, Američané viní z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany. Assange ve videopřenosu z vězení, kde si odpykává trest za porušení podmínek kauce, řekl, že se extradici do USA nepodvolí.
2. 5. 2019|

V americké armádě už nesmějí sloužit lidé po změně pohlaví

Do amerických ozbrojených sil už nesmějí vstoupit lidé, kteří podstoupili změnu pohlaví nebo o ni usilují. Vojáci s takzvanou genderovou dysforií budou moci ve službě zůstat, ale bez možnosti změny pohlaví. Nová pravidla začala platit tento týden. Prezidentu Donaldu Trumpovi a ministerstvu obrany trvalo jejich prosazení téměř dva roky, a to kvůli velkému odporu zastánců lidských práv.
13. 4. 2019|