TÉMA

Cena Arnošta Lustiga

Člověk musí mít pochopení pro danou zemi a znalosti, říká oceněná diplomatka Filipi

Diplomatka a expertka na Blízký východ Eva Filipi získala Cenu Arnošta Lustiga, kterou dosud dostalo jedenáct osobností. Ozvláštňuje mě to, protože ta společnost je nádherná. Až si možná myslím, že nevím, jestli jsem si zasloužila takové ocenění v porovnání s nimi, řekla v Událostech, komentářích. Posledních třináct let hájila Filipi zájmy Česka v Sýrii. Na postu setrvala i po vypuknutí občanské války jako jedna z mála diplomatů, a stala se tak strategickou osobou nejen pro Česko, ale také pro část západních zemí, včetně USA.
5. 6. 2024|

Cenu Arnošta Lustiga dostala diplomatka Eva Filipi

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2023 za rozvoj celospolečenských hodnot obdržela diplomatka a expertka na Blízký východ Eva Filipi. Jako velvyslankyně působila posledních třináct let v Sýrii, předtím byla mimo jiné v Turecku a Iráku. Výbor Ceny Arnošta Lustiga zvolil osmdesátiletou Filipi jednomyslně.
4. 6. 2024|

Cyril Höschl převzal Cenu Arnošta Lustiga. Výbor vyzdvihl jeho odbornost i pomoc disidentům

Psychiatr Cyril Höschl je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Převzal ji ve středu odpoledne v rezidenci pražského primátora. Kdo letos cenu převezme, ohlásil ráno ve Studiu 6 Jan Pirk, který je předsedou výboru, jenž ocenění za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost uděluje. Podle něj Höschl „vrchovatě splňuje“ všechna čtyři tato kritéria.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 15:21|

„Stojí za to bojovat o hodnoty.“ Pánek dostal Cenu Arnošta Lustiga

Šimon Pánek je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Česko-izraelská smíšená obchodní komora jí vyznamenává osobnosti, které projevily odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Podle předsedy výboru Jana Pirka, který o udělení ceny rozhoduje, splňuje zakladatel organizace Člověk v tísni všechna kritéria zcela jednoznačně. Cenu Arnošta Lustiga obvykle předávají vrcholní politici, letos ji udělil předseda vlády Petr Fiala (ODS).
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:50|

Cenu Arnošta Lustiga letos obdržel chirurg Pavel Pafko

Cenu Arnošta Lustiga, kterou její laureáti dostávají za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost, letos obdržel chirurg Pavel Pafko. Cena se udílí každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot. Jejím posledním držitelem je bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil a současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.
13. 10. 2021|

I v současnosti žijí frajeři. Lustigovu cenu za odvahu a lidskost obdržel generál Karel Řehka

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost obdržel letos generál Karel Řehka. On sám i výbor Lustigovy ceny chápe ocenění jako vyznamenání celé armády. Volbou čtyřiačtyřicetiletého vojáka chtěl navíc výbor upozornit, že i současná doba má své hrdiny. Do povědomí nevojenské veřejnosti se Řehka dostal v souvislosti s debatou o ukončení mise v Afghánistánu.
16. 5. 2019Aktualizováno16. 5. 2019, 18:45|

Prchal před nacisty i komunisty, později zachránil Meoptu. Lustigovu cenu získal Paul Rausnitz

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost ve čtvrtek v sídle pražské primátorky převzal devadesátiletý podnikatel a bojovník za demokracii Paul Rausnitz. Jako dítě utekl s rodinou z rodného Jablonce před nacisty, po druhé světové válce odešel do Spojených států. Po pádu komunistického režimu se opět vrátil do Česka, kde zprivatizoval a zachránil přerovskou společnost Meopta.
24. 5. 2018|

Cenu Arnošta Lustiga obdržela bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost letos získala disidentka a bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová. Cena se uděluje za rozvoj morálních hodnot ve společnosti, v minulosti ji získali například biskup Václav Malý, hlasatelka Kamila Moučková nebo loni spisovatel a scénárista Jiří Stránský. Ocenění Daně Němcové předali v rezidenci pražské primátorky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda výboru Lustigovy ceny kardiochirurg Jan Pirk.
2. 5. 2017Aktualizováno2. 5. 2017, 14:02|