Cenu Arnošta Lustiga dostala diplomatka Eva Filipi

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2023 za rozvoj celospolečenských hodnot obdržela diplomatka a expertka na Blízký východ Eva Filipi. Jako velvyslankyně působila posledních třináct let v Sýrii, předtím byla mimo jiné v Turecku a Iráku. Výbor Ceny Arnošta Lustiga zvolil osmdesátiletou Filipi jednomyslně.

„Je mi velkou ctí tu stát jako laureátka. Moc si ceny vážím,“ řekla Filipi. Ve své řeči apelovala na to, aby hodnoty jako lidskost a odvaha nebyly zneužívány. „Mám někdy pocit, že hodnoty opakujeme moc často a stávají se pouze podtextem politických projevů. Nezneužívejme je, ale žijme, jinak se stanou klišé. Měli bychom dbát na moudrost, uměřenost a vnímavost," upozornila. Vzpomínala také na zakladatele ceny Pavla Smutného, který nedávno zesnul.

Diplomatka Eva Filipi o obdržení ceny Arnošta Lustiga (zdroj: ČT24)

Filipi se pohybuje v diplomacii od roku 1991, kdy nastoupila jako chargé d’affaires na českou ambasádu v Iráku. Později zastávala místo velvyslankyně v Libanonu, Turecku, Iráku a Sýrii. Její poslední mise pokračovala i po vypuknutí občanské války v roce 2011, kdy v zemi setrvala jako jedna z mála západních diplomatů. Později v Damašku ze své pozice zastupovala také Spojené státy americké, které svůj úřad z bezpečnostních důvodů uzavřely v roce 2012. Post oficiálně opustila k 31. říjnu 2023.

Cenu Arnošta Lustiga založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora, aby podpořila Lustigův odkaz. Novinář a spisovatel zemřel 26. února 2011 ve věku 84 let. Jako dospívající prošel ghettem v Terezíně a koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu. Zážitky z té doby představují těžiště jeho tvorby. K nejznámějším jeho dílům patří Démanty noci, Dita Saxová či Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Ocenění dosud získalo jedenáct osobností, mezi kterými je například pomocný biskup pražský Václav Malý, televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková, válečný veterán a novinář Bedřich Utitz, spisovatel Jiří Stránský nebo někdejší mluvčí Charty 77 Dana Němcová. Až dodnes posledním laureátem byl za rok 2022 psychiatr Cyril Höschl.