TÉMA

Básně

Nic v každém z nás. Cenu Jiřího Ortena získal básník Klega

Letošním nositelem Ceny Jiřího Ortena se stal brněnský básník Filip Klega. Jeho vítězná sbírka s názvem Andrstán se hlásí k tradici undergroundové poezie. Ocenění určené pro literáty mladší třiceti let se udělovalo po šestatřicáté, spolu s Klegou byla nominovaná také básnířka Anna Sedlmajerová a prozaik Ondřej Škrabal.
15. 5. 2023|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Proslulé dopisy Teda Hughese Sylvii Plathové vycházejí česky. Našlapuje v nich kolem její sebevraždy

Česky vycházejí proslulé Dopisy k narozeninám britského básníka Teda Hughese. Adresoval je americké básnířce a manželce Sylvii Plathové, která si o více než třicet let dříve vzala život. Sbírka vzbudila v roce svého vydání obrovský ohlas a sbírala prestižní ceny. Autory českého překladu jsou Milan Ohnisko a Vanda Senko Ohnisková.
1. 2. 2022|

Věčný vyhnanec Bukowski by se dožil stovky, jeho odkaz čtenáře stále láká

Ke stému výročí narození amerického spisovatele Charlese Bukowského, které připadá na 16. srpna, vychází dvacet svazků jeho díla v jednotné grafické úpravě. První Bukowského kniha v češtině, Všechny řitě světa i ta má, vyšla v roce 1991, tehdy ještě v nakladatelství Pragma. Čím je pro čtenáře dodneška Bukowski tak přitažlivý?
16. 8. 2020|

Když po Palachovi přišlo jen ticho, stal se další pochodní. Před 50 lety se upálil student Jan Zajíc

„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše svědomí jako pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavný, anebo snad že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali sebou vláčet několika diktátory,“ vysvětlil osmnáctiletý student Jan Zajíc svůj radikální čin. Přesně před padesáti lety, na výročí „Vítězného února“, se v jednom z domů na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
25. 2. 2019|

J. H. Krchovský nechce pohřbít českou poezii. Nejlepší básně vybral bez soutěže

Co se dělo v loňském roce v české poezii? I když to možná vypadá, že nic, o opaku přesvědčují Nejlepší české básně roku 2018. Již desátou antologii tuzemské poezie v řadě tentokrát sestavil básník J. H. Krchovský podle předvýběru Ondřeje Hanuse.
3. 1. 2019|