TÉMA

Asociace producentů v audiovizi

Vláda přidá 570 milionů korun na filmové pobídky, příjem nových žádostí ale zůstává uzavřený

Vláda přidá Státnímu fondu kinematografie 570 milionů korun na filmové pobídky. Ty jsou od letošního ledna pozastavené, protože jejich osmisetmilionový rozpočet byl hned na začátku roku vyčerpaný. V Česku se totiž v posledních letech, vedle hollywoodských filmů, začaly ve větší míře natáčet i výpravné série streamovacích platforem. Zahraniční produkce za natáčení v Česku podle Asociace producentů v audiovizi loni utratily téměř devět miliard korun.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 20:14|

Čeští kaskadéři si zahráli v akčním velkofilmu The Gray Man. První recenze jsou velmi vlažné

Po světové premiéře nejprve v kinech ve vybraných zemích a od příštího pátku na Netflixu. První diváci viděli hvězdně obsazený špionážní snímek The Gray Man. První kritiky z filmu nejsou příliš nadšené. Zmiňovaná placená filmová platforma ho ohlašovala jako svůj nejdražší projekt s rozpočtem 200 milionů dolarů. Loni se natáčel i v Praze. Z Česka však některé zahraniční štáby mizí.
15. 7. 2022|

Zbytečně zastavujeme rozjetý vlak, komentují čeští producenti omezení žádostí o filmové pobídky

Investice zahraničních filmařů v Česku narůstají. Jen loni dosáhly rekordních bezmála devíti miliard korun. I díky pobídkám začaly přicházet velké streamovací společnosti, které tu natáčejí zejména velkorozpočtové seriály a filmy. Systém pobídek, který vrací producentovi pětinu uznatelných nákladů, však není na velké hráče připravený.
5. 7. 2022|