TÉMA

Architektka

Anna dvacet let pracovala jako architektka na Ukrajině. Své znalosti nyní uplatňuje i v Česku

Rusko-ukrajinská válka trvá už skoro rok. Česká televize celou dobu přináší i příběhy těch, kdo kvůli ruské agresi přišli o domov. Mezi stovky tisíc uprchlíků patří i Anna Voďanická. S dětmi opustila svou vlast a vzdala se místa úspěšné architektky.
6. 2. 2023|

Ukrajinky se v Česku zapojují do práce, mohou tak státu splatit náklady na jejich integraci

Iryna, Yulia a Inna jsou tři z mnoha vzdělaných ukrajinských žen, které po útěku z Ukrajiny našly v Česku uplatnění ve svých oborech. Těmi jsou učitelství, medicína a architektura. David Vondráček z Reportérů ČT zmapoval, jaké překážky jim stojí v cestě uplatnění a jak své začlenění na pracovní trh zvládají. Podle odborníků je totiž důležité, aby si vzdělaní uprchlíci co nejdříve našli zaměstnání.
10. 5. 2022|

Metro by mělo být veřejným prostorem pro kulturu a umění, říká architektka Anna Švarc

Některé stanice pražského metra čekají změny. Týká se to třeba zastávky Jiřího z Poděbrad, kde probíhá tříletá rekonstrukce. Při ní vzniknou nové výtahy, které umožní bezbariérový přístup do stanice. Oprava má dopravní podnik vyjít na 1,3 miliardy korun. Už na konci září se otevřel opravený výstup a vestibul Na Knížecí ve stanici Anděl. O proměnách metra hovořila v pořadu Události, komentáře jeho architektka Anna Švarc.
20. 10. 2021|