TÉMA

Amoniak

Podzemní vodík může být energetickým zdrojem budoucnosti. Už vyvolává „zlatou horečku“

Pod zemským povrchem leží zřejmě obrovské zásoby takzvaného geologického vodíku – látky, které by mohla bezemisně nahradit spoustu energetických zdrojů, které uvolňují do vzduchu oxid uhličitý, ale i zdroje hnojiv. Řada expertů sice tento potenciál zpochybňuje, ale těžaři už investují do hledání podzemního vodíku.
8. 4. 2024|

V Charkovské oblasti byl poničen čpavkovod

Rusko obvinilo „ukrajinské sabotéry“, že vyhodili do povětří části čpavkovodu v Charkovské oblasti, kterým před ruskou invazí do sousední země proudil amoniak z ruského města Togliatti do ukrajinské Oděsy. Kyjev se zatím nevyjádřil, šéf ukrajinské Charkovské oblasti ale už dříve vinil ruskou armádu z opakovaného ostřelování potrubního zařízení. Podle agentury Reuters by opětovné zprovoznění čpavkovodu na trase Togliatti-Oděsa mohlo být klíčové pro prodloužení černomořské obilné dohody.
7. 6. 2023|

Jižní Moravou protéká voda plná amoniaku. Případem se už zabývají inspektoři z ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje rozsáhlé znečištění potoka Turold v okolí Mikulova. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je znečištěna zejména amoniakem. Podnět inspektorům dalo vedení města Mikulov. Kdo za nebezpečnými látkami v potoce stojí, zatím ČIŽP nekomentuje.
24. 1. 2023|

Ruští vojáci rozehnali střelbou protest v Chersonu, bombardování zasáhlo kyjevské obchodní centrum

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné. Dvě lodě ruského námořnictva ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa, informují ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí, uvedla generální prokuratura. Město opět vyhlásilo zákaz vycházení. Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se podle Londýna zastavil, těžké boje pokračují na severu města. Ze závodu v Sumách unikl v důsledku ruské agrese amoniak, později se únik podařilo zastavit.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:45|