TÉMA

Přísaha

Median: Volby by v březnu vyhrálo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by získala čtrnáct procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která nyní stojí mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu, který na svém webu zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.
08:20Aktualizovánopřed 7 h hodinami|

Příliv preferencí pro ANO se nepotvrdil. V novém modelu Kantaru si pohoršilo

V březnovém volebním modelu agentury Kantar se hnutí ANO vrátilo na lednovou úroveň, když ztratilo několik procentních bodů. Únorový nárůst preferencí, kdy podle průzkumu dosahovalo na téměř dvojnásobek zisku koalice SPOLU, se tak nepotvrdil. Naopak SPOLU si v aktuálním modelu připsalo lepší výsledek, respektive ODS a KDU-ČSL vykázaly vyšší preference. Polepšili by si také Piráti. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
14. 4. 2024|

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

Median: ANO v lednovém modelu vede, i když oslabilo, druzí by byli Piráti

Nejsilnější ze stran nynější vládní koalice by podle lednového volebního modelu agentury Median nebyla ODS jako v minulých měsících, nýbrž Piráti se ziskem 13 procent. Občanským demokratům agentura přisoudila 12 procent. Nic se však oproti minulosti nezměnilo na tom, že v čele je opoziční ANO. Proti modelu z prosince mu ale klesla podpora z 35 na 31,5 procenta.
20. 2. 2024|

ANO má ve volebním modelu Kantaru 35 procent. ODS posílila, Piráti oslabili

Nový lednový volební model agentury Kantar přisuzuje první místo nadále hnutí ANO. S výrazným odstupem za ním by byla ODS, i když ta si ve srovnání s posledním průzkumem polepšila. Naopak Piráti si v modelu pohoršili a měli by stejný výsledek jako SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
11. 2. 2024|

Šlachta bude kandidovat do Senátu. S Motoristy Přísaha míří k evropským volbám

Předseda hnutí Přísaha a bývalý policista Robert Šlachta plánuje na podzim kandidovat do Senátu na Břeclavsku. V čele evropské kandidátky bude mít Přísaha spolu s uskupením Motoristé sobě závodníka Filipa Turka. Memorandum o společném postupu a koalici pro volby do Evropského parlamentu Šlachta podepsal s předsedou Motoristů Petrem Macinkou. Mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause bude na kandidátní listině trojkou, dvojkou bude jihočeská lídryně Přísahy Nikola Bartůšek. Na kampaň, kterou hodlají spustit dva měsíce před hlasováním, tedy v dubnu, chce Macinka vybrat deset milionů korun.
29. 1. 2024|

Median: Sněmovní volby by v prosinci ovládlo ANO, druhá by skončila ODS

Pokud by se sněmovní volby konaly v uplynulém prosinci, jasně by v nich zvítězilo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá by podle volebního modelu agentury Median skončila ODS, kterou by volilo 13 procent lidí. Následují Piráti s podporou 10,5 procenta a hnutí SPD s devíti procenty. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by překonaly ještě STAN a TOP 09. KDU-ČSL by podle aktuálního modelu dostala 2,5 procenta hlasů.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 11:45|

Podle Šlachty by měl kvůli zásahu na filozofické fakultě skončit policejní prezident. Rakušan čeká na závěry GIBS

Po policejním Úřadu vnitřní kontroly se zabývá prosincovými událostmi na pražské filozofické fakultě ještě Generální inspekce bezpečnostních sborů, její závěry ale budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až na jaře. V Otázkách Václava Moravce ministr zdůraznil, že z pohledu trestního práva je masová vražda na Univerzitě Karlově ještě živým případem, a proto ještě nelze o některých okolnostech hovořit. Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý vysoce postavený policista Robert Šlachta je nicméně přesvědčen, že střelba na filozofické fakultě byla důsledkem systémového selhání, rezignovat by podle něj měl policejní prezident Martin Vondrášek i ministr Rakušan. Že pochybilo ministerstvo vnitra, je přesvědčen i někdejší šéf tohoto resortu a nynější bezpečnostní expert opoziční SPD Martin Pecina.
14. 1. 2024|

Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS

Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 12. 2023|

Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí

Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|

V novém volebním modelu Kantaru posílila ODS, polepšili si i Piráti a SPD

V říjnovém volebním modelu agentury Kantar obhájilo hnutí ANO první pozici, byť vykázalo mírný pokles. Naopak lepšího výsledku než před měsícem dosáhla v modelu ODS na druhém místě a polepšili si také Piráti a SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
12. 11. 2023|

Španělská korunní princezna Leonor složila přísahu na ústavu. V úterý oslavila osmnácté narozeniny

Následnice španělského trůnu, princezna Leonor, v úterý, v den svých 18. narozenin, formálně vstoupila do centra pozornosti přísahou věrnosti španělské ústavě. Obřad v madridské budově parlamentu stvrdil, že se stane královnou po svém otci, králi Filipovi VI., za předpokladu, že její otec nebude mít další mužské potomky.
31. 10. 2023|

Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti

V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
8. 10. 2023|

Median: ANO v květnu zesílilo, sněmovní většinu by mělo s každou další stranou

Opoziční ANO by podle volebního modelu agentury Median získalo v případných květnových volbách do Poslanecké sněmovny 34,5 procenta hlasů – více než dvojnásobek oproti druhé ODS s patnácti procenty. Nad pětiprocentní hranicí jsou také Piráti, SPD, STAN a TOP 09, naopak lidovci pod ní.
23. 6. 2023|

ANO v květnovém modelu Kantaru posílilo, podle průzkumu získává voliče vládní koalice

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar se sice na pořadí na prvních místech nic nezměnilo, ANO však díky růstu preferencí zvětšilo svůj náskok před ODS. Do sněmovny by se dostali ještě Piráti, SPD a STAN. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
11. 6. 2023|

ODS v novém modelu Kantaru dál oslabila, ANO by přesáhlo třicet procent

V dubnovém volebním modelu agentury Kantar potvrdilo hnutí ANO svou čelní pozici a ještě posílilo. Na zvětšení rozdílu mezi prvním a druhým v pořadí mělo ale vliv hlavně oslabení ODS. Celkem by hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny tentokrát překonalo osm politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
14. 5. 2023|

V březnovém modelu Kantaru si pohoršily vládní strany s výjimkou Pirátů. ANO vede

Hnutí ANO si v novém modelu Kantaru udrželo první pozici. Druhá ODS vykázala horší výsledek než o měsíc dřív. Z vládních členů ale nebyli občanští demokraté jediní, kteří si v modelu pohoršili. Celkem by se podle posledního průzkumu do dolní komory dostalo šest subjektů, na pěti procentech by byla i ČSSD, která v posledních volbách ze sněmovny vypadla. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
16. 4. 2023|

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, druhá skončila ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. Za ním skončila ODS se 14,5 procenta, ukazuje volební model agentury Median. Na třetí příčce se umístili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. V dolní komoře by usedli také Starostové, kteří získali sedm procent. Na hranici  vstupu do sněmovny se pohybují TOP 09 a ČSSD, volební model jim přisuzuje shodně pět procent hlasů.
14. 3. 2023|

ANO by podle únorového volebního modelu Kantaru bylo první

Hnutí ANO si i v únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo první pozici, ve srovnání s posledním průzkumem z října si polepšilo. Na druhém místě by zůstala ODS, u níž oproti minulému modelu nedošlo ke změně. Hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v tomto měření překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi. Také zkoumala, jak jsou lidé spokojeni s dosavadními kroky nového prezidenta Petra Pavla.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 14:51|

Věrnost republice slíbí prezident již po pětadvacáté. Podívejte se na inaugurace Masaryka, Háchy, Gottwalda či Havla

Funkce prezidenta republiky se ve čtvrtek ujme dvanáctý člověk od vzniku Československa. Prezidentská inaugurace to ovšem bude již pětadvacátá. Zpočátku to byla spíše formální drobnost – krátké zastavení na cestě Tomáše Garrigua Masaryka po návratu do Prahy – anebo tečka za volbou. Dnes, v době přímé volby hlavy státu, je to ale velká slavnost, které bývá vyhrazen takřka celý den.
8. 3. 2023|

Volební model ukazuje propad u ANO, posílili ODS a Piráti

Hnutí ANO podle říjnového volebního modelu agentury Kantar CZ oslabilo, nadále však zůstalo na prvním místě. ODS na druhém a Piráti na třetím místě si pak podle průzkumu naopak za poslední měsíc polepšili. Celkem by pětiprocentní hranici překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
13. 11. 2022|

V zářijovém volebním modelu Kantaru si mírně pohoršily hnutí ANO i ODS

První pozici si v zářijovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo hnutí ANO. Oproti předchozímu výzkumu si ale mírně pohoršilo stejně jako ODS na druhém místě. Nad pětiprocentní hranici by se tentokrát vyhoupla KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
9. 10. 2022|

Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole

Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|

V hlavním městě zvítězila ODS s lidovci a TOP 09, jednání o koalici mohou být komplikovaná

V Praze v komunálních volbách zvítězilo uskupení SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s téměř 25 procenty hlasů před ANO (přes 19 procent), Piráty (17,7 procenta) a Prahou sobě (bezmála 15 procent hlasů). Povolební vyjednávání nejspíš budou komplikovaná, různé subjekty totiž chtějí primárně „mluvit“ jen s některými stranami.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 06:16|