TÉMA

PFAS

Velká zpráva o „věčných“ chemikáliích. Vědci popsali, v jakých potravinách jsou nejčastěji

Chemické látky známé pod zkratkou PFAS nebo také jako „věčné“ chemikálie, jsou spojené s množstvím zdravotních problémů. Vlády se je snaží omezovat, ale přesto stále zůstávají v životním prostředí. Nový výzkum teď popsal, jakou potravou se do lidského organismu dostávají.
22. 2. 2024|

Věčné chemikálie způsobují rakovinu štítné žlázy, naznačuje výzkum. Vědci volají po zákazu

Vědci z newyorkské nemocnice Mount Sinai našli souvislost mezi některými věčnými chemikáliemi známými pod zkratkou PFAS a zvýšeným rizikem rakoviny štítné žlázy. Navrhují, že by se tyto látky měly úplně zakázat.
25. 10. 2023|

Věčné chemikálie jsou spojené s vyšší hrozbou rakoviny. Ale jenom u žen, ukázala nová studie

Podle nového výzkumu financovaného americkou vládou se zdá, že ženy, které jsou vystavené takzvaným věčným chemikálií, mají vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků a některých dalších typů rakoviny. Například u melanonu, zhoubného nádoru kůže, je riziko asi dvakrát vyšší.
19. 9. 2023|

PBDE, HBCDD, BFR, OPE, PAH, PFAS, PCB. Vzduch na Mezinárodní vesmírné stanici je plný toxických chemikálií

Vzduch, který dýchají obyvatelé Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), je chemických nečistot plný více než prach na podlahách amerických domácností. Ukázala to studie, jejíž autoři zkoumali obsah filtrů na orbitální základně.
19. 8. 2023|

Vláda schválila novelu zákona o soudních exekutorech a ustanovila dva nové vládní zmocněnce

Vláda na středečním zasedání schválila novelu o náhradách nákladů exekutorů na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí. Kabinet se také dohodl na ustanovení dvou nových vládních zmocněnců – Jana Dusíka a Ladislava Mika. Okolnosti úsporného konsolidačního balíčku v oblasti národních dotací vláda dojednala, ale veřejnosti představí až ve čtvrtek, jak uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:39|

Takzvané věčné chemikálie u žen patrně způsobují neplodnost, dokládá první studie

Ženy s vyššími hladinami takzvaných věčných chemikálií v krvi mají o čtyřicet procent nižší šanci otěhotnět do jednoho roku od prvního pokusu o početí potomka. Vyplývá to z první známé studie o vlivu perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) na plodnost žen.
11. 4. 2023|

Úřady v USA stanovily limity pro „věčné chemikálie“ v pitné vodě

Americké úřady poprvé zasáhly proti takzvaným věčným chemikáliím PFAS v pitné vodě. Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nově stanovila limity pro šest perfluorovaných sloučenin, které jsou podle odborníků zdraví nebezpečné a mohou způsobovat i rakovinu. To mimo jiné znamená, že vodohospodáři budou muset přítomnost těchto látek monitorovat. PFAS se využívají například při výrobě nepřilnavých a voděodolných materiálů, ale také v kosmetice či barvách.
14. 3. 2023|

Americké ryby jsou plné věčných chemikálií, ukázal výzkum. Evropa už volá po zákazu těchto látek

PFAS neboli věčné chemikálie jsou látky, které se nedaří z přírody odstraňovat. Nový výzkum ukázal, jak moc se usazují v rybách žijících v severoamerických vodních tocích. Podle vědců představují tyto chemikálie významnou hrozbu pro veřejné zdraví.
19. 1. 2023|

„Věčné chemikálie“ by nemusely být navždy. Vědci našli způsob, jak je snadno rozložit

Nový výzkum našel pomyslnou Achillovu patu látek označovaných jako věčné sloučeniny. Vědci je dokázali pomocí poměrně jednoduchého a levného procesu rozložit na neškodné látky, popsali v nové studii, která vyšla v žurnálu Science.
16. 10. 2022|

Dešťová voda už není pitná nikde na světě, říkají švédští vědci. Varují před PFAS

Podle nového výzkumu obsahuje dešťová voda téměř všude na Zemi nebezpečné množství „věčných chemikálií“, tedy látek známých pod zkratkou PFAS.
16. 8. 2022|

Chemikálie PFAS jsou zdraví nebezpečné, stále se ale používají při výrobě potravinových obalů

Říká se jim nesmrtelné chemikálie. Vyrábí se od poloviny minulého století a široce se užívají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, z outdoorového oblečení, ale třeba i koberců. Jde o perfluorované a polyfluorované látky, zkratkou PFAS. Člověk je přijímá především s vodou a potravou – a pro naše zdraví jsou škodlivé.
7. 6. 2022|

Američané chtějí zakázat „věčné chemikálie“ PFAS. Mohou pronikat do lidské krve i mateřského mléka

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) představila dlouho očekávanou sadu opatření, kterými chce bojovat proti znečištění takzvanými perfluorovanými a polyfluorovanými látkami (PFAS). Mimo jiné hodlá zavést přísné limity pro koncentraci těchto toxických chemikálií v pitné vodě. PFAS jsou totiž spojovány se závažnými zdravotními problémy včetně rakoviny.
19. 10. 2021|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|