Věčné chemikálie způsobují rakovinu štítné žlázy, naznačuje výzkum. Vědci volají po zákazu

Vědci z newyorkské nemocnice Mount Sinai našli souvislost mezi některými věčnými chemikáliemi známými pod zkratkou PFAS a zvýšeným rizikem rakoviny štítné žlázy. Navrhují, že by se tyto látky měly úplně zakázat.

„Věčné chemikálie“ jsou velká skupina syntetických chemických látek, které se využívají v průmyslu i domácnostech a uvolňují se do půdy, vody i vzduchu. Díky silné vazbě uhlíku a fluoru se v životním prostředí téměř nerozkládají – právě proto dostaly takovou přezdívku.

Věčné chemikálie se používají ve spotřebních výrobcích po celém světě od 40. let 20. století, typicky v nádobí, voděodpudivém oblečení a mnoha dalších výrobcích, které odolávají mastnotě, vodě a oleji.

Řada národních a mezinárodních institucí, včetně Evropského parlamentu a americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), už dříve označila rozšíření PFAS za zdravotní krizi. Nová studie, která vyšla v odborném časopise eBioMedicine, přináší další silné argumenty. 

Rakovina štítné žlázy a PFAS

Vědci už delší dobu spekulují o tom, že by rakovina štítné žlázy mohla souviset s tím, že jsou lidé často vystavení PFAS. Měli silná podezření, řadu náznaků a několik studií souvislost naznačovalo, ale důkazy byly až doposud slabé. To se teď ovšem změnilo.

„Vzhledem k výraznému nárůstu výskytu rakoviny štítné žlázy na celém světě v posledních desetiletích jsme chtěli prozkoumat možné environmentální faktory, které by mohly být příčinou tohoto nárůstu. Věčné chemikálie podle nás mohou alespoň částečně vysvětlovat nárůst rakoviny štítné žlázy. Je to téma, které bychom měli víc a detailněji studovat,“ apeluje spoluautorka článku Maaike van Gerwenová.

„Riziko rakoviny štítné žlázy způsobené vystavení PFAS je vzhledem k rozšířenosti těchto chemikálií celosvětovým problémem. Tato studie poskytuje zásadní důkazy na podporu rozsáhlých studií, které dále zkoumají vliv PFAS na štítnou žlázu,“ dodala.

Potvrzení zdravotní krize

Výzkumníci studovali 88 pacientů s rakovinou štítné žlázy, jejichž vzorky plazmy byly odebrány buď v době diagnózy rakoviny, nebo před ní. Srovnávali údaje o nich s totožným množstvím lidí bez rakoviny. Vytipovali přitom co nejpodobnější osoby, co se týká všech možných sociodemografických údajů, od věku přes pohlaví až po hmotnost a další faktory.

Autoři změřili koncentraci osmi známých PFAS ve vzorcích krve účastníků studie. Hladiny jednotlivých PFAS porovnávali mezi skupinou, u níž se vyvinula rakovina štítné žlázy, a skupinou zdravých, přičemž k odhadu přesnosti použili různé statistické modely.

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří byli vystavení jedné z věčných chemikálií, látce známé pod zkratkou PFOS, měli o 56 procent zvýšené riziko diagnózy rakoviny štítné žlázy.

  • Perfluorooktansulfonát (PFOS) je fluorovaná, syntetická sloučenina vysoce odolná proti degradaci. PFOS patří mezi perfluorované sloučeniny (PFAS). Díky svým hydrofobním a lipofobním vlastnostem nalezl PFOS bohaté uplatnění v nejrůznějších ochranných aplikacích. V minulosti byl PFOS hlavní složkou ochranného přípravku proti skvrnám Scotchgard, spolu s PFOA se používal v hasicích pěnách, své uplatnění nalezl v impregnačních a repelentních úpravách nejrůznějších povrchů (od textilií po kovové konstrukce). V současnosti jsou limitovaná množství PFOS používána ve fotoprůmyslu, při galvanizaci a jako součást nehořlavé hydraulické kapaliny v letectví. Do prostředí se PFOS uvolňuje při výrobě, manipulaci a likvidaci.
  • Zdroj: Arnika

Vědci navíc provedli analýzu znovu u podskupiny 31 pacientů, u nichž mezi zařazením do studie BioMe a diagnostikováním rakoviny štítné žlázy uplynul alespoň rok, aby zohlednili časovou prodlevu mezi vystavením PFAS a vznikem onemocnění.

Také z této druhé analýzy vyplynula souvislost mezi PFOS a rizikem rakoviny štítné žlázy, ale také souvislost s několika dalšími chemickými látkami PFAS. „Výsledky této studie přinášejí další potvrzení, že tu máme zdravotní krizi způsobenou PFAS, a zdůrazňují potřebu snížit a snad i jednoho dne eliminovat expozici PFAS,“ poznamenala spoluautorka práce Lauren Petricková.

Podle vědkyně je hlavní problém v tom, že v současné době jsou věčné chemikálie natolik rozšířené, že je téměř nemožné se jim při každodenních činnostech vyhnout. „Doufáme, že naše výsledky zvýší povědomí o závažnosti těchto látek. Každý by měl se svým ošetřujícím lékařem probrat, jak moc je těmto chemikáliím vystavený, aby zjistil, jak vysoké je u něj riziko, a případně se nechal vyšetřit. Kromě toho potřebujeme pokračovat ve změnách v průmyslu, abychom PFAS zcela eliminovali,“ dodala Petricková.