TÉMA

Jan Schiller

Většina hejtmanů chce rozdělovat peníze z daní podle počtu obyvatel a délky silnic. Proti je Praha a kraje ze severu

Asociace krajů předloží vládě návrh na změnu výpočtu, kterým se mezi regiony dělí peníze z daní. Zohlednit má nově počet obyvatel nebo studentů středních škol, ale například i délku silnic, které kraje spravují. I když návrh schválili hejtmani výraznou většinou, nezvedli pro něj ruku všichni. O jeho přínosu nejsou přesvědčeni dva hejtmani ze severu republiky ani pražský primátor, jehož město by navržená úprava připravila o část peněz. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že se návrh krajů podaří rychle přepsat do podoby zákona. Pro to, aby se rozpočtové určení daní pozměnilo, je i opozice.
14. 3. 2024|

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Dělení peněz mezi kraje je nespravedlivé, řekl hejtman Kuba. Mělo by se o tom diskutovat i ve sněmovně, myslí si Grolich a Schiller

Šestice krajů žádá vládu o změnu způsobu, jakým se rozděluje výnos z daní. Současný vzorec, který je starý osmnáct let, je prý nastavený nespravedlivě a neodpovídá skutečným potřebám krajů. Nebrání se přitom tomu, že by navýšení rozpočtů bylo postupné. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) i jeho kolega z Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v Otázkách Václava Moravce řekli, že stojí o to, aby se diskuse o návrhu začala odvíjet i v Poslanecké sněmovně. „Že dělení peněz mezi kraje není spravedlivé, je jasné a je to vidět,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS), který byl také hostem pořadu.
21. 1. 2024|

Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních

Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|

Velká oprava ústeckého mostu Dr. Edvarda Beneše se blíží, stavaři nejprve postaví provizorní lávku

Generální rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše přes Labe v Ústí nad Labem dostává konkrétní obrysy. Po podpisu smlouvy se sdružením firem Metrostav TBR a Strabagem, které budou mít opravu na starost, vybírá Ústecký kraj technický dozor stavebníka. V polovině příštího roku začne stavba provizorní lávky pro pěší a cyklisty, na níž se převede přes třicet inženýrských sítí. Dopravní omezení se nejméně do podzimu zatím nechystá, řekli ve čtvrtek zástupci kraje, města a zhotovitelů.
21. 12. 2023|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|

CHKO Soutok život nenabourá, ujišťuje Grolich. Myslivce znepokojuje vidina národního parku

Vzniká nová Chráněná krajinná oblast Soutok. Podobně jako v případě Křivoklátska, které by se mělo stát národním parkem, se ozývají odpůrci. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) je přesvědčený, že CHKO nebude mít žádný negativní dopad na život v okolí. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) ale přináší omezení, která se musí lidem vysvětlit. O tématu politici debatovali v Událostech, komentářích.
26. 8. 2023|

Lesy ČR chtějí zákaz vstupu do bučin v Krušných horách. Kraj je proti s tím, že bezpečnost lze zajistit

Lesy České republiky chtějí po obcích, aby zakázaly vstup do vzácných bučin v Krušných horách. Prý tak chtějí ochránit návštěvníky před hrozbou pádu prohnilých stromů. Tvrdí, že kácet mohou stromy jen takzvaně nahodile, plošnou těžbu státnímu podniku Ústecký kraj zakázal. Kraj je proti zákazu. Říká, že kácet stromy ohrožující cesty či domy možné je. Podle hejtmana je také odpovědností návštěvníků lesa dávat pozor.
11. 7. 2023|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Ústecký kraj poslal na Ukrajinu sedm sanitek. Jsou plné léků, spacáků či nosítek

Z České Kamenice na Děčínsku v pátek vyjelo sedm sanitek naložených humanitární pomocí. Cílem cesty jsou nemocnice na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Vozy naložené humanitární pomocí daroval Ústecký kraj, jde o sanitky, které sloužily jako záložní vozidla. Sasko nakoupilo do sanitek léky, o které měly nemocnice zájem.
14. 4. 2023|

Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste

Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|

Soud nepravomocně zprostil exporadkyni hejtmana Marschallovou. Odměnu získala za odvedenou práci

Ústecký okresní soud v úterý zprostil obžaloby z podvodu bývalou poradkyni hejtmana Vladislavu Marschallovou. Podle soudu odvedla práci pro Krajskou zdravotní (KZ), s níž podepsala dvě smlouvy. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od KZ neoprávněně vyplácet odměny. Její činnost u Krajské zdravotní, která zřizuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, prokázali mimo jiné svědci v hlavním líčení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 12:58|

Část sudů se styrenem zatím zůstane na skládce Celio. Ministerstvo zamítlo odvolání Litvínova

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání města Litvínov proti rozhodnutí ponechat část sudů se styrenovými smolami na skládce Celio. Odvolání podalo město v lednu, starostka Kamila Bláhová (ANO) tehdy argumentovala tím, že jde v podstatě o legalizaci protiprávního jednání, protože nebezpečná látka se dostala na skládku při trestné činnosti. Zástupci města navíc podle ní nebyli přizváni jako účastníci řízení.
21. 2. 2023|

Povodí rozšiřují záplavová území i za povodňové bariéry. Obce i lidé se bouří pro zmařené investice i nemožnost pojištění

Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy. Obce přitom v posledních letech stavěly protipovodňové stěny za stovky milionů a teď si stěžují, že jejich investice byly zbytečné. Místa, kde se podle nových map nebude smět vůbec stavět, totiž mají sahat daleko za vybudované ochrany. Obce i lidé, kteří v nich žijí, proti rozšíření zón protestují.
20. 1. 2023|

Chomutov má obchvat za více než osm set milionů

Obchvat Chomutova je po čtyřech letech hotový. Silnice uleví obyvatelům Chomutova a Otvic a zlepší dopravu v této části Ústeckého kraje. Stavba nové komunikace stála 823 milionů korun včetně DPH. Silnice je průjezdná už nyní, úředně bude otevřena začátkem nového roku.
20. 12. 2022|

Kraj pomůže hotelům v Českém Švýcarsku, stále nedostaly peníze za ubytování hasičů

Majitelé hotelů, kteří během rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko ubytovávali hasiče, ani po čtyřech měsících nedostali zaplaceno. Jednomu z nich úředníci odmítají proplatit i stovky uvařených obědů. Ústecký kraj teď chce peníze poslat ze svého rozpočtu a pak je vymáhat od státu.
16. 12. 2022|

Most jako první v Česku otestuje v provozu vodíkový autobus

Most jako první město v Česku otestuje autobus na vodík v běžném provozu. Během tří dnů najede stroj šest set kilometrů na trase s řadou převýšení. Cílem je vyzkoušet možnosti vozidla, které by v budoucnu mohlo nahradit naftové vozy městské hromadné dopravy. Záměrem celoevropského projektu je dostat do ulic evropských měst přes tři stovky vodíkových autobusů.
5. 12. 2022|

Chátrající kasárny v Terezíně by se mohly dočkat opravy, přimluvil se za ně i prezident

Vláda by mohla příští týden zaúkolovat některého z ministrů opravou slavných chátrajících Žižkových kasáren v Terezíně. Prezident Miloš Zeman během návštěvy Ústeckého kraje navrhl, aby si rozsáhlý areál vzala zpět armáda. Terezín sám na opravu za miliardu nemá.
23. 10. 2022|

Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Potvrdil, že po 32 letech dá politice sbohem

Prezident Miloš Zeman ukončil dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje, kam přijel se ženou Ivanou na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). Dopoledne navštívil děčínskou společnost Chemotex, poté se přesunul do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. Svou poslední návštěvu v regionech v roli hlavy státu ukončil v Třebívlicích na Litoměřicku. Na brífinku potvrdil, že po 32 letech se skončením mandátu ukončí svou politickou kariéru. Řekl, že si dokáže představit příjemnější věci, než je politika, zmínil například čtení knih.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:02|

Teplárny výrazně zdražují. Největší cenový skok čeká ty plynové

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvedly ceny v Brně, a to i po započítání vládního cenového stropu na plyn. Od listopadu si tam výrazně připlatí asi sto tisíc domácností. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé podle jejich profesního sdružení zdraží v následujících týdnech. Topná sezóna přitom sotva začala.
15. 10. 2022|

V areálu ústecké nemocnice se otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se ve čtvrtek otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba čtyřicet milionů vyšlo vybavení. Pro studenty se dveře nové fakulty otevřou 3. října, nastoupí jich jedenáct set, řekl děkan fakulty Zdeněk Havel. Ústecké univerzitě umožnily stavbu finance z projektu RE:START Ústeckého a Karlovarského kraje.
22. 9. 2022|