TÉMA

Ústavní činitelé

Platy ústavních činitelů mají růst výrazně pomaleji. Poslanec si v základu zřejmě přilepší jen o stovku

Jednou z vládních úspor v rámci konsolidačního balíčku bude i podstatné zpomalení růstu platů ústavních činitelů. Mezi ně kromě poslanců, senátorů a ministrů patří i soudci a státní zástupci. Lídři vládních stran se dohodli, že sníží platovou základnu o šest procentních bodů. Opozice prosazuje přímo zmrazení výdělků politiků.
23. 5. 2023|

Koalice hledá způsob, jak korigovat platy politiků. Zmrazení nestačí, má jasno Jurečka

Vládní strany hledají způsob, jak upravit platy politiků. Ministr práce už o tématu mluvil s premiérem. Samotné zmrazení výdělků, aby určitou dobu nerostly, podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není řešením. Opozice stejně jako koalice mluví o solidaritě v době vysoké inflace a zpomaleného letního zvýšení důchodů. Také platy ústavních činitelů by podle vládních politiků měla omezit úprava valorizačního vzorce. Debatovat se o tom bude v širším formátu.
2. 4. 2023|

Pavel chce být prostředníkem mezi vládou a opozicí, plánuje pravidelná setkání

Prezident Petr Pavel chce pravidelně pořádat schůzky ve třech – a to s premiérem i předsedou největšího opozičního uskupení. Je to jeho závazek pro prvních sto dnů v úřadu.
17. 3. 2023|

Jsme ochotni jednat o zmrazování platů, řekl Výborný. Podle Balaštíkové vláda odmítá komunikovat

Platy politiků jsou svázány i s platy soudců a státních zástupců a my jsme tu opakovaně čelili hrozbě reálné, která nakonec nastala, že se soudci začali obracet na Ústavní soud, řekl v pořadu 90' ČT24 předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Dodal, že je připraven se o situaci bavit. Členka sněmovního rozpočtového výboru Margita Balaštíková (ANO) poznamenala, že se situace dala řešit dohodou. Vůle vlády k řešení návrhu podle ní není žádná.
16. 3. 2023|

Prezident Pavel podepíše snížení valorizace penzí. Chce ale, aby zákon přezkoumal Ústavní soud

Prezident Petr Pavel podepíše spornou vládní novelu o snížení valorizace důchodů. Dodal ale, že je podle něj nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud (ÚS). Na ÚS se obrátí opoziční hnutí ANO kvůli retroaktivitě a způsobu projednání zákona v režimu legislativní nouze. Vláda i opozice podle prezidenta mají dost relevantních argumentů. Své konečné stanovisko oznámil na odpolední tiskové konferenci v Hrzánském paláci, kde dočasně sídlí.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 20:02|

Platy ústavních činitelů vzrostou zhruba o třináct procent. Opozice je kritická

Platy ústavních činitelů, jakou jsou ministři, poslanci, ale například i soudci, se od Nového roku zvýší téměř o třináct procent. Ministerstvo práce a sociálních věcí už připravilo novou platovou základnu, ze které se budou vypočítávat. Ta se odvozuje od průměrné mzdy. V posledních dvou letech byly platy s výjimkou letošního ledna zmrazené. Zástupci koalice chtějí, aby fungoval už dříve nastavený automat, aby o výdělcích už v budoucnosti nemuseli rozhodovat. Opozice nynější zvýšení kritizuje.
11. 12. 2022|

Platy ústavních činitelů asi od ledna vzrostou. Pro valorizaci jsou koaliční poslanci a soudci

Platy ministrů, poslanců, senátorů nebo i soudců by od ledna mohly vzrůst. Z vládních stran totiž zní neochota dál zmrazovat výdělky ústavních činitelů. Jejich platová základna letos zůstala mimořádnou úpravou stejná jako loni a předloni. Koaliční politici tak nyní preferují automatickou valorizaci.
10. 7. 2022|

Zmrazení soudcovských platů může být ústavní problém, varuje ministr Šalomoun

Vláda Petra Fialy (ODS) hodlá od února zafixovat platy ústavních činitelů na loňské úrovni. Opatření, které má bránit růstu platů politiků, se ale vztahuje i na státní zástupce a na soudce – a podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) se návrh příslušného zákona dostává do možného rozporu s ústavním pořádkem.
6. 1. 2022|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Odbory kritizují plán na zmrazení platů státních zaměstnanců. Schillerová na něm kvůli schodku ale trvá

Odbory kritizují vládní plán na zmrazení platů policistů, hasičů, úředníků, vojáků a dalších státních zaměstnanců. Počítá s ním první návrh rozpočtu, který kabinet schválil tento týden. Šéf největší odborové centrály Josef Středula naopak požaduje růst platů všech pracujících pro stát. O výši chce jednat s vládou ještě v červnu a nevylučuje ani protestní akce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však říká, že kvůli vysokému rozpočtovému schodku – plánovanému na 390 miliard korun – si vláda nemůže nárůst dovolit.
13. 6. 2021|

Výroky Benešové jsou nepřijatelné, justice se ale ubrání, věří Rychetský

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nepřijatelně verbálně útočí na justici, ta se ale zvládne ubránit, věří předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Je přesvědčen, že odcházející nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman konsolidoval soustavu státních zastupitelství a „bude ho doslova škoda“. Řekl to v Otázkách Václava Moravce.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:13|

Ústavní činitelé se sešli na Hradě. Vakcíny aplikované v Česku musí mít evropskou certifikaci, shodli se

Nejvyšší ústavní činitelé se v úterý sešli na Pražském hradě. Prezident, premiér, někteří ministři a předseda dolní komory parlamentu řešili šíření covidu-19 v Česku, které podle nich lze zastavit očkováním. Vakcíny by však měly být nejprve schváleny evropskými orgány. Politici se ale věnovali také volebnímu zákonu nebo zahraniční politice.
23. 2. 2021|

Platy ústavních činitelů letos neporostou. Jejich výpočet se změní v roce 2022

Platy ústavních činitelů se letos nebudou zvyšovat. Politici nebo soudci si tak meziročně na výplatnicích nepřilepší. Podle novely, která platy stanovuje, se vypočítávají ze stejné platové základny jako loni. Od roku 2022 se mají odvíjet z průměrné mzdy v celé ekonomice. Dosud to bylo jen z nepodnikatelské sféry.
9. 1. 2021|

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno, schválil Senát

Senátoři schválili, že právo nosit zbraň bude zákonem výslovně zaručeno. Také odsouhlasili, že očkování proti koronaviru bude hrazeno z pojištění a podpořili i vyplácení dlužného výživného. Naopak odmítli zrychleně projednat novelu krizového zákona, která zavádí až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření. Senát zamítl pro zbytečnost zákon o sbírce obecních a krajských vyhlášek, která by měla fungovat od roku 2022.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 20:38|

Poslanci si zmrazili platy, jednání o výkupních cenách Dukovan nedokončili

Poslanci si pro příští rok zmrazili platy. Nevzrostou ani dalším ústavním činitelům. Sněmovnou prošel poslanecký návrh, který kromě ročního zmrazení platů stanoví pravidla pro jejich další budoucí navyšování. O platech jednali poslanci na první ze čtyř pátečních mimořádných schůzí, které následují po čtvrtečním dlouhém jednání o nouzovém stavu a zrušení superhrubé mzdy. Po poledni sněmovna neschválila program schůze, na níž se Piráti chtěli zabývat protikorupční legislativou, čím poskytla větší prostor jednání o výkupních cenách pro dukovanskou elektrárnu. Ani tak jej ale poslanci nestihli dokončit.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 14:30|

Poslanci v prvním čtení schválili zmrazení svých platů. Podle Kalouska ale měli nechat běžet automat

Poslanci budou dále jednat o zmrazení svých platů. V prvním čtení prošel sněmovnou návrh části opozičních stran, podle kterého by měli poslanci i další ústavní činitelé včetně soudců brát v příštím roce stejné platy jako letos. Zároveň však již je jisté, že ústavní činitelé na Nový rok dostanou přidáno, protože změna nestihne včas projít legislativním procesem. Návrh na zrychlené schválení již v prvním čtení vetovaly poslanecké kluby ODS a TOP 09. Podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka by předloha mohla být účinná k 1. březnu příštího roku.
7. 10. 2020|

Koalice se bude sama zabývat platy politiků a soudců. Návrhy opozice na jejich zmrazení odmítla

Vládní koalice se bude ve středu zabývat zmrazením platů politiků. V pondělí vláda zároveň odmítla návrh SPD a k plánu Pirátů je neutrální, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
21. 9. 2020|